Проф. Иво Христов: Свидетели сме на ФИНАЛНИТЕ ГЪРЧОВЕ НА ЕДИН АВТОРИТАРЕН РЕЖИМ- ТОЗИ НА ГЕРБ!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Наблюдаваме финалните гърчове на един авторитарен режим, който бе инсталиран преди 10 години”.

Това каза проф. Иво Христов, депутат от БСП при среща с бургаския актив на партията в ДТ „Адриана Будевска”.

Повод за срещата стана представянето на документа „Визия за България“ – програма за връщане на националната държава след неолибералния глобалистки погром, на който ГЕРБ подложиха страната ни и при който държавата бе разкостена и деконструирана, а повечето й институции- закрити или деградирани.

Червеният десант на напусналите парламента народни избраници започна от Бургас, където вчера те представиха стратегическия документ за управление на левицата „Визия за България”.

Пред събралите се над 2 хил. симпатизанти на лявата идея застанаха народните избраници Петър Кънев, Николай Тишев, Димитър Стоянов, Тодор Байчев, Драгомир Стойнев, Иво Христов, членът на ИБ Атанас Зафиров, областният лидер Стойко Танков и общинският председател Живко Господинов.

Проф. Иво Христов – един от най-сериозните и смислени критици на ГЕРБ и кабинета бе категоричен, че страната ни е влязла в турболенцията на социално-политическа криза.

И единственият изход е оставка на правителството.

„Срина се образователната система, социалната, здравепоазването.

Страната ни се превърна в, бих казал, периферия на развития свят. Това, което ни сполетя преди 10 години с идването на власт на Бойко Борисов достигна до последния си етап – потъпкването на демокрацията и влизането на България в авторитарен режим на управление. Ние вече сме в него!”, каза проф. Иво Христов.

Той подчерта, че има образци на подобно управление, но те са на Изток и в някои страни от Третия свят, а не в Европа към където се стремим.

Според професора начело на страната ни са хора, които са некомпетентни и логически предвидимо било, че ще избухват все повече кризи. „Управлението на Борисов не разчита на експерти, защото те имат собствено мнение.

„Ако утре се промени управленската гарнитура, ще се окаже, че има цели сектори, в които няма нито един експертен кадър, въпреки дрънканиците, че имало експерти във всяка област”, допълни проф.Иво Христов.

По думите му, тези, които ще се наемат да вдигнат отново страната на крака, ще се изправят пред изключително тежки проблеми.

„Хората масово излизат да протестират, търсят правата си. Те не само че са недоволни от настоящето, тези хора протестират и за бъдещето, защото са убедени, че ако държавата продължава да работи по този начин, не ни чака нищо добро. „Документът, който ние изготвихме (Визия за България) е стратегия, която ще даде възможност на страната ни да тръгне по нов път – младите хора да останат тук, да създават семейства, да се подобри начина и стандарта им на живот.”, каза от своя страна депутатът Драгомир Стойнев, който е и зам.-председател на парламентарната група на „БСП за България”

„Визията“ на БСП показва, че партията е усетила пулса на обществото, подчерта Стойнев. Исканията на хората отговарят на това, което БСП подготви още през юли в стратегическия документ, припомни той. Стойнев се спря на едно от исканията на протестиращите – по-голяма справедливост в данъчната система. Този въпрос бил съществена част от „Визия за България”, изтъкна депутатът.

„Ние предлагаме въвеждането на прогресивен данък. Считаме, че плоският данък е изчерпан, че той не доведе до очакваното изсветляване на доходите. Освен прогресивно облагане е време да направим първи стъпки към семейно подоходно облагане. Това ще помогне за справянето с демографския срив, защото няма какво да си кривим душата, ние, българите, сме на изчезване. В света в момента няма друга държава, която без епидемия или военен конфликт, да се топи с тази скорост.”, заяви Стойнев.

Предложението касае само работещите родители (не тези, които живеят на социални помощи, б.а.). И ще им се приспадат по 50 лева от данъците всеки месец за всяко едно дете дете, уточни той.

Другата стъпка е облагане на капитала, защото много хора, предимно собственици на фирми, си плащат ниски заплати, но получават високи дивиденти и така спестяват 5 %. Само за 2017 година 8 хил.български граждани са спечелили общо 7 млрд.лева. Щетата за фиска е сериозна, подчерта Стойнев. „Чуваме, че хората искат и различни ставки на ДДС. Точно това, което ние предлагаме във „Визия за България“: Да има диференцирани ставки на ДДС. Защото не е хуманно детските храни, хляба, лекарствата и учебниците да се облагат от държавата с 20 % ДДС.“, допълни той.

Достъпното здравеопазване е другата тема, която застъпи в изказването си пред актива на БСП в Бургас Драгомир Стойнев. Той даде и пример с испанската провинция Андалусия, която има 6,5 млн. граждани, при територия, близка до тази на България. И в цяла Андалусия имало всичко на всичко 45 болници… докато в България те са 340.

Според БСП-депутата чрез многото лечебни заведения, 80 % от които се построили по времето на ГЕРБ, се източвала Здравната каса. И именно това била целта за създаването на тези частни болници. Заради това и във Визията на БСП се предвиждало всяко едно лечебно заведение, което работи със Здравната каса, да се регистрира като социално предприятие. „Всяка година държавата ни дава за здравеопазване над 4 млрд. лева, но 60 % от тези пари се крадат“, съобщи Стойнев.

Skandalno.net

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар