Разкритие: Русия имала план да влияе на Тръмп срез съветниците му

Главните новини

Висши служители от специалните служби на Русия и от руския политически елит са обсъждали миналата година как да повлияят на тогавашния кандидат-президент на републиканците Доналд Тръмп чрез няколко от неговите съветници. Това пише американският вестник „Ню Йорк таймс“.

Руските власти са „изглеждали уверени“, че пенсионираният генерал Майкъл Флин и тогавашният шеф на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт „биха могли да бъдат използвани да помогнат при оформянето на мненията на Тръмп за Русия“, допълва изданието, което се позовава на неназовани настоящи и бивши американски правителствени служители.

Информацията е била събрана в началото на разследването на опитите на Русия да повлияе на президентските избори в САЩ – намеса, за която Тръмп упорито отрича. Манафорт и Флин пък отхвърлиха обвиненията за тайни отношения с Русия.

Във вторник бившият директор на ЦРУ Джон Бренън каза пред членовете на разследващата комисия на Конгреса, че е бил разтревожен от разузнавателната информация, показваща контакти между членове на предизборния щаб на Тръмп и Русия през миналата година.

След като бил притиснат от конгресмените, той подчертал, че не би могъл да каже дали е имало тайно споразумение между предизборния щаб на милиардера и руснаците, като това би следвало да бъде установено от ФБР.

Тръмп заявил на руските дипломати Сергей Лавров и Сергей Кисляк при срещата им неотдавна в Белия дом, че уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми го е освободило от натиск от страна на службата за предполагаема намеса на Русия в изборите и връзки с предизборния му щаб, съобщи „Ню Йорк таймс“ през миналата седмица.

Тръмп също така пришпорил Коми да прекрати разследването на ФБР срещу Майкъл Флин, който подаде оставка като съветник по националната сигурност в Белия дом след само 25 дни на поста.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар