Решено: С над 7% по-евтин газ от неделя – Бизнес

Главните новини

Вече е 100% ясно. Цената на природния газ се намалява от следващия месец. Това реши днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Поевтинява с малко над 7% и влиза в сила от тази неделя. С решението си регулаторът дори го направи малко по-голямо от първоначално предвиденото, тъй като според последния доклад на експертите синьото гориво трябваше да поевтинее с малко под 7 на сто.

Въпреки че с намаляването на цената в такъв размер вече е налице и предпоставка за сваляне на тарифите на топлофикациите, макар и с малко, КЕВР реши те да останат непроменени, поне засега. Според нормативната уредба регулаторът има право да изменя цените на парното и топлата вода, когато има промяна в тарифата за газа с повече от 5%. От Комисията обясниха, че няма да пипат крайната тарифа на топлофикационните дружества, тъй като мрежовите такси за дружествата ще се увеличат с 2,5-3%. Така крайните им разходи за газ ще паднат с до 4% и това по правило не води до корекция в цената на парното и топлата вода, предаде бТВ. В тази връзка председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че с новия европейски модел мрежовите такси за индустриалните потребители може и да намалеят.

По всяка вероятност след днешното решение поне до следващото лято тарифите на топлофикациите ще останат без промяна. От КЕВР бяха категорични, че до Нова година корекция в цената на парното няма да има. Твърде вероятно е промяна да няма поне до следващото лято. Ако няма извънредни събития, заради които природният газ да поскъпне драстично, не се очаква корекция и по време на отоплителния сезон, обясниха още от регулаторния орган.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар