Родителите на емигриралите не трябва да получават пенсии и да бъдат лекувани

Без категория
Демографската криза не е просто криза, тя се превръща в катастрофа в други обществени области. Скоро ще стигнем до много тежки решения.

Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов днес на конференция по раждаемостта, пенсионните и социалните въпроси.

„В момента се получава нещо много нечестно и то ще взриви обществото. В България остават милиони предимно възрастни хора, а техните деца – които трябва да ги издържат, заминават за чужбина. За да се издържат тези хора – като пенсии и здравеопазване, ние натоварваме с все по-големи данъци, останалите тук да живеят и работят. Това е абсурдно. Работещите бедни у нас ще издържат родителите на доста по-богатите емигранти. И ще искаме все повече от тях…“ – обясни вицепремиерът.

Според него, издръжката на възрастните хора непрекъснато поскъпва. В същото време, все по-малко стават младите, от които се събират средства тя да се плати.

„Така както е тръгнало, скоро ще трябва да изземваме почти цялата заплата на тук работещите, за да издържаме възрастните. Дори в момента с данъци и осигуровки им взимаме около 40%. На къде повече?

Според мен, следва да се въведе регулация – данъците на тук работещите да отиват само за техните родители.

Останалите – за тях да се грижат бегълците като им пращат евра всеки месец, и им направят някакви частни здравни застраховки…“ – каза Симеонов.

Чисто математически, цифрите са точни. В момента 37% от доходите се изземват от данъчни, пенсионни и здравни вноски. От останалите около 17 % се изземват през ДДС в цените на стоките.

Реално около половината доход отива за данъци. А основният консуматор на тези данъци са пенсионната и здравната системи.

„При това в момента ние имаме доста работещи. Труди се силното поколение с най-висока раждаемост от 70-те и 80-те. Поколението от 90-те е с тройно по-ниска раждаемост. Как то ще изхрани и излекува толкова възрастни хора?“ – каза вицето.

„Вярно е, че тези хора са плащали осигуровки, но тази пари са отишли за техните родители. Сега трябва децата им да платят своите осигуровки. Като тези деца са в чужбина, излиза че трябва повече осигуровки от малцината останали. Това нито е справедливо, нито е възможно.

И останалите ще избягат, ако трябва да работят и да им взимаме 70 или 80% от заплатите. По-добре да запазим тях и родителите им, като пожертваме отгледалите бегълци. Иначе жертваме всички, така или иначе…“ – брутално завърши Симеонов.

източник

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

One thought on “Родителите на емигриралите не трябва да получават пенсии и да бъдат лекувани

  • Защо се опитваш да раздвояваш народа бе ДРУГАРЮ симеонов. Та нали тия бегълци, както ти ги наричаш , пращат пари на своите родители , за да могат да си плащат сметките , и и да си купуват лекарствата. Защото със пенсиите които получават не стигат да си платят тока, камо ли да си купуват лекарствата, които са безбожно скъпи, и един пенсионер не може да си ги позволи.
    ЗАСРАМИ СЕ, ДРУГАРЮ НЕГРАМОТНИК.

Вашият коментар