„Росатом“ поиска да участва в АЕЦ „Белене“!… Теменужка Петкова в Сочи: Без вас няма как да вървим напред!

Без категория

Руската държавна корпорация “Росатом” е готова да участва в проекта АЕЦ “Белене” под всякаква форма, каквато определи българското правителство, предаде БГНЕС.

Пред български журналисти първият заместник-генерален директор на “Росатом” Кирил Комаров приветства намерението за възобновяване на проекта.

Той акцентира върху изявлението на премиера Бойко Борисов, че правителството възнамерява да внесе в парламента предложение, което да отмени приетото по-рано решение за спиране на строителството на АЕЦ “Белене”.

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене“

Мораториумът беше въведен през 2012 г. именно от ГЕРБ

“Най-важното е, че българското правителство е решило отново да започне изграждането на АЕЦ “Белене”. Струва ми се, че това е най-важната и най-позитивната новина.” – коментира Комаров по време на форума “Атомекспо 2018”, който се провежда в Сочи.

“Затова ние винаги ще бъдем готови да поемем всяка роля, каквато правителството определи като възможна за нас – като EPC подизпълнител, като доставчик на определено оборудване, като технически консултант, както бъде удобно на България.” – допълни той.

Демократична България вижда в АЕЦ Белене рестарт на кражби и завой към Кремъл

По-рано българският министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че “Росатом” са конструктори на проекта, производители на оборудването.

“Без съдействието и без тях няма как да вървим напред.

Тук искам да отбележа, че имаме едно прекрасно сътрудничество с колегите от “Росатом”.

Мисля, че там няма да имаме никакъв проблем.” – посочи тя.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар