Румъния инсталира първите американски ракети до Нова година – Свят

Главните новини

Румънската армия ще се въоръжи с първата батарея ракети Patriot до края на годината, съобщи министърът на отбраната Михай Фифор. „Това, което мога да кажа със сигурност, е, че румънската армия ще получи първата батарея „Пейтриът“ до края на годината“, предаде думите му News.ro.

Министърът допълни, че в разговори с американския министър на отбраната румънската страна е поискала плащането на системата Patriot да се извършва на вноски. От една страна, това би било „доказателство за предвидимост“, а от друга страна, „по-удобно е да можем да осигурим закупуването на тези системи през следващите няколко години“.

Държавният департамент на САЩ одобри през юли възможната продажба на системи за противоракетна отбрана Patriot на Румъния, включително техническа поддръжка и оборудване, с приблизителна цена от 3,9 милиарда долара. Бившият румънски министър на отбраната Адриан Тутуяну заяви по-късно същия месец, че Букурещ може да плати първата вноска за придобиване на ракети Patriot през ноември.

Сегашният шеф на румънското военно ведомство Михай Фифор също обяви, че страната може да купи и първите десет бронирани машини Piranha до края на 2017 г. Той също така говори за възможността за закупуване на още изтребители F-16, като отбеляза, че румънските власти са в „разговори в напреднал етап“ за закупуването на 36 такива самолета от САЩ. „Ние изпратихме необходимите документи, за да видим покупната цена. В началото сме на това преговаряне и се надяваме, че ще можем да придобием още 36 самолета „, каза той. Румъния купи миналата година 12 F-16 от Португалия, шест от които пристигнаха в северната ни съседка в в края на септември на 2016 г.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар