Руският патриарх пристига у нас за тържествата на 3 март – България

Главните новини

Руският патриарх Кирил ще бъде у нас на 3 март. Той идва по повод честванията по случай 140-ата годишнина от Освобождението. Това съобщи днес говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова.

За участие в основните тържества (по случай 140 години от Освобождението на на България от османско робство и Руско-турската война 1877-1878 г.) се планира пътуване до България на патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. Над програмата за визитата му все още се работи“, казва тя, цитирана от ТАСС.

Тя отбеляза също, че между Русия и България “ като цяло се осъществяват активни контакти по линия на двата парламента, на църквите и на различни ведомства“. Плодотворно се развива сътрудничеството на регионално ниво, има и развитие на търговско-икономическите връзка“, отбеляза още Захарова.

Преди месеци имаше вероятност за тържествата по повод 140 години от Освобождението у нас да пристигне руският президент Владимир Путин. Българският държавен глава Румен Радев му изпрати официална покана миналото лято. В същия момента обаче Путин ще бъде в разгара на предизборната кампания за президентските избори, които ще се състоят в Русия на 18 март. Макар да не е отхвърлил поканата официално, по всяка вероятност няма да дойде, а вместо него у нас ще пристигне патриарх Кирил.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар