САЩ прихвана „ракета на Северна Корея“ – Свят

Главните новини

Съединените щати демонстрираха сила на Северна Корея след поредицата провокации с тестване на балистични ракети. Вашингтон показа нагледно на Пхенян как може да прихваща междуконтинентална балистична ракета с успешен тест от база на ВВС в Калифорния чрез мишена от Маршаловите острови. Това съобщи Държавната агенция за противоракетна отбрана, цитирана от CNN.

„Противоракета, изстреляна от военновъздушната база „Ванденбърг“ в Калифорния, успешно прехвана мишената, изпратена от полигон на Маршаловите острови, се казва в комюнике, разпространено от агенцията.

Това е първият тест на подобреното средство за „убийство“ – частта от ракетата, която ще удари вражеската бойна глава.

Пхенян отвръща на удара

След изявлението на САЩ за успешния тест Северна Корея предупреди, че е готова да изстреля междуконтинентални балистични ракети „накъдето и да било, когато и да било, по заповед на върховния главнокомандващ Ким Чен-ун”.

„САЩ трябва да знаят, че нашето твърдение, според което можем с ядрените си оръжия да превърнем в пепел леговището на дявола, не са думи, хвърлени на вятъра“, заяви официалният орган на управляващата Корейска трудова партия.

В понеделник Пхенян извърши нов ракетен опит – трети за три седмици и 12-и от началото на годината. Според източник на южнокорейската информационна агенция „Йонхап” ракетата е била балистична и вероятно е паднала в морската икономическа зона на Япония.

Миналата година Пхенян извърши два ядрени теста и ускори програмата си за ракетни изпитания, въпреки наложените от ООН санкции.

Говорител на Пентагона заяви вчера, че американският тест за прихващане на междуконтинентална ракета не е осъществен в отговор на скорошните изпитания, проведени от КНДР. Но добави, че „в общи линии Северна Корея е сред причините да притежаваме тази способност“.

Ким Чен-ун предизвика Тръмп

В понеделник президентът Доналд Тръмп се присъедини към лидерите на Южна Корея и Япония, които осъждат северокоейския теста, като заяви, че Пхенян „показа голямо неуважение към Китай, като изстреля още една балистична ракета“.

Пентагонът настоява за дългосрочно планиране на наземната система за подслушване, не само заради Северна Корея, а евентуално и Иран в бъдеще.

Този тест включва изстрелването на нова версия на единствената наземна ракета, която в момента се намира в Аляска и Калифорния. Програмата съществува повече от десетилетие, но само около половината от тестовете са успешни, посочва Министерството на отбраната. Американските служители често я оприличават на опит за удар на куршум с друг куршум.

В последния доклад на Пентагона, който разглежда тестовете за оръжия в Министерството на отбраната, тази система за далечни разстояния беше критикувана, защото „демонстрира ограничена способност да защитава родината САЩ от заплахи с малък брой прости – среден обхват или междуконтантални балистични ракети от Северна Корея или Иран.“

Миналата седмица директорът на националното разузнаване Дан Койтс заяви пред конгреса, че „Северна Корея е все по-сериозна заплаха за националната сигурност за Съединените щати поради растящия ядрен потенциал, съчетани с агресивния подход на нейния лидер Ким Чен-ун да докаже, че е способен да удари континенталната част на САЩ с ядрено оръжие „.

Сенаторът Джон Маккейн, председател на комисията за въоръжените сили на Сената, заяви в интервю в неделя, че няма да е приемливо Северна Корея да придобие междуконтинентална балистична ракета. Маккейн заяви, че САЩ не трябва да разчитат само на противоракетната отбрана, за да отблъснат заплахата.

„Не смятам, че е приемливо за САЩ да има междуконтинентална балистична ракета – или ракета, насочена към Австралия – с ядрено оръжие, и да зависим единствено на противоранетната отбрана“, каза Маккейн пред австралийската ABC.

Той добави, че ситуацията на Корейския полуостров има потенциаля да се развие като кризата с кубинските ракети, освен ако не се спре Пхенян и призова Китай да направи повече.

Днешният тест идва, след като САЩ засилиха други мерки за противоракетна отбрана, включително разгръщането на системата за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея, предназначена да противодейства на заплахи за ракети с малък и среден радиус.

По-рано този месец американската армия обяви, че системата за противоракетна отбрана на THAAD е влязла в действие.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар