Световни експерти обсъждат в София болестта на Хънтингтън – Здраве

Главните новини

Международна конференция за Болестта на Хънтингтън с мото „По-силни заедно!“ ще се проведе в България за пръв път тази есен. Събитието се организира от Българска Хънтингтън Асоциация (БХА) с партньрството на Европейската Хънтингтън Асоциация, повече от 300 участника от цял свят и над 17 лектора от Европа и САЩ пристигат в столицата. Събитието ще се проведе на 22 и 24 септември в хотел Рамада.

Водещи специалисти по Хорея на Хънтингтън в света ще споделят на страдащи от рядкото зяболяване какви са новите открития и възможности за подобряване на техния живот, някои специфики при диагностицирането, терапията и иновации от клиничните прочувания в областта.  По време на форума ще бъде демонстрирана и иновативната интерактивна система за неврокогнитивна рехабилитация на НЮРОФОРМА, която ще бъде достъпна за първи път за българските пациенти.

Събитието се организира от Българска Хънтингтън Асоциация с партнюрството на Европейската Хънтингтън Асоциация, а лектори ще бъдат специалисти и учени от световна величина като Джими Поланд (САЩ), Сара Табризи (Италия), Бернар Ландермайер (Германия), Ралф Рейлман (САЩ), Моника Бюсе (Великобритания), Алжбета Муелбек (Германия), Ами Меркел (Германия), Мелинда Каванаух (САЩ), Дирк Лисенс (Белгия), Фердинандо Скуитиери (Италия), Дженифър Хоблин (САЩ) и други.

„Събитие с подобен мащаб за Болестта на Хънтингтън се организира за пръв път не само в България, но и в цял свят. Медицината тепърва прави открития за лечението на Болестта на Хънтингтън, които трябва да бъдат споделени на страдащите. Те трябва да знаят, че не само заслужават, но и могат да живеят добре, тъй като вече съществуват редица клинични проучвания, обещаващи медицинска терапия на заболяването. Миналата година по това време организирахме специализиран форум за обучение на специалистите в България, осигуряващи тази мултидисциплинарна грижа. Тази година е време да съберем и болните от Хорея на Хънтингтън, за да могат да чуят от първа ръка с какво можем да им помогнем – не само в България, Мрежата като цяло. И да им покажем как могат да си помагат и сами.“ – сподели Наталия Григорова от Управителния съвет на Българска Хънтингтън Асоциация.  

На конференцията ще бъдат разгърнат широк спектър от проблеми – от клиничните аспекти на Болестта на Хънтингтън до изследванията, включително възможностите за помощ от страна на професионалните мрежи в глобален мащаб.  Всеки панел освен теоретична част включва и практически занимания за усвояване на знанията. В програмата са включени и дискусии със специалистите за обсъждане и намиране на най-доброто решение на различни често срещани проблеми в ежедневието на страдащите от Хорея на Хънтингтън.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар