СЗО: Тютюнопушенето убива годишно по 7 милиона души – Здраве

Главните новини

СЗО: Тютюнопушенето убива годишно по 7 милиона души

iNews/Радила Радилова

Тютюнопушнето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, докато в началото на XXI век жертвите му са били по около 4 милиона. Тютюнопушенето може да предизвика смъртта на 1 милиард души в света през XXI век. Това предупреждава Световната здравна организация (СЗО) в доклад, публикуван по повод Световния ден без тютюнев дим – 31 май, предаде Франс прес.

От СЗО призоваха да бъде забранена рекламата на тютюневи изделия и да бъдат увеличени данъците върху тях.

Тютюнопушенето е и голямо икономическо бреме – свързаните с него разходи за здравеопазване и загуби в резултат на намаленото производство се оценяват на над 1400 млрд. долара (1250 млрд. евро).

„Тютюнопушенето е заплаха за всички нас“, заяви генералният директор на СЗО г-жа Маргарет Чан. „Ако все пак вземат драстични мерки в борбата с тютюнопушенето, правителствата могат да съхранят бъдещето на страните си като защитят потребителите на тютюневи изделия от смъртоносния им ефект“, посочи тя.

В доклада се отбелязва, че отпадъците от тютюневата индустрия са най-разпространените в света и съдържат над 7000 токсични химични продукта, включително канцерогенни вещества, които тровят околната среда.

Освен това отглеждането на тютюн е отчасти отговорно за обезлесяването. Едно дърво се губи за производството на всеки 300 цигари, поясниха експерти.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар