Сирене от четири предприятия не отговаря на стандартите

Бизнес, България, Главните новини, Общество

sirЕдва 7 от 274 проби, които БАБХ е взела при поредните си проверки през последните шест месеца, са показали нерегламентирано влагане на растителни мазнини в млечни продукти.

Несъответстващите проби са от продукт сирене на четири предприятия. На нарушителите са съставни актове и са подложени на зачестен мониторинг с взимане на проби.

Анализът на получените резултати показва, че четирите предприятия, в които са открити несъответстващи млечни продукти, представляват 1,7% от всичките 235 предприятия,

от които са взети проби, а това са и всички предприятия в страната. От тях 179 произвеждат само млечни продукти, 56 произвеждат и млечни и имитиращи продукти.

От обекти за търговия на дребно са взети 205 проби, 41 от складове за търговия с храни, 10 от детски градини, 15 заведения за обществено хранене и 4 от млекопреработвателно предприятие.

С цел анализ на максимално различни по естество млечни продукти,

на лабораторно изпитване са подложени 136 проби сирене, 75 кашкавал, 24 краве масло, 33 проби кисело мляко, 5 катък и извара и по една прясно мляко и айран.

Получените данни сочат, че на пазара в страната не се предлагат масово млечни продукти с вложени немлечни мазнини, а постоянното вземане на проби има дисциплиниращ ефект.

Източник: Vesti.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар