След Северна Корея сега и Иран си „мери“ бомбите със САЩ – Свят

Главните новини

Иран разполага с десеттонна бомба собствено производство. Това съобщи командващият Военно-космическите сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция Амир Али Хаджизад, цитиран от РИА Новости.

„Организацията на отбранителната промишленост по поръчение на Военно-космическите сили подготви бомба, тежаща приблизително 10 тона, която може да бъде пусната от самолет „Илюшин“, съобщи Хаджизаде в интервю пред телевизия IRIB. Той изтъкна, че бомбата има „огромна разрушителна способност“.

Така той коментира думите си, че „ако САЩ имат „майката на всички бомби“, то Иран има „бащата на бомбите“.

В средата на април САЩ придобиха свръхмощна неядрена бомба GBU-43 срещу бойците на „Ислямска държава“ в Афганистан. По данни на Пентагона, „майката на всички бомби“, както наричат деветтония фугасен снаряд, стана най-мощния неядрен боеприпас, използван от САЩ.

Припомняме, че отношенията между САЩ и Иран се изостриха след идването на власт на американския президент Доналд Тръмп, който отхвърля мирното международно споразумение с Техеран за прекратяване на ядрената програма, сключено преди повече от година и под което се подписа предшественика му Барак Обама.

От идването на Тръмп между властите в Техеран и Вашингтон непрекъснато се разменят остри думи, критики и заплахи.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар