Солунският кмет с остри критики към противниците на името „Македония“ – Свят

Главните новини

Солунският кмет с остри критики към противниците на името „Македония“

inews.bg/Марио Евстатиев

Солунският кмет се изказа остро срещу противниците на идеята Атина и Скопие да се разберат за името на Македония. „Вместо да помогнем на нашия съсед, ние ги обиждаме с думи като цигани от Скопие“, каза градоначалникът Янис Бутарис, предаде БГНЕС.

Той предупреди и че по този начин гърците няма да спечелят имидж пред света. „Ние ще загубим много неща. Ще загубим достойнството си в НАТО и ЕС. Не помагаме на нашия съсед, който се лута като малко дете в търсене на своята идентичност. А, всъщност ние какво правим? Ние ги псуваме и ги наричаме цигани от Скопие. На какво прилича това нещо“, ядосва се Бутарис пред местните медии.

Според него „преговорите се водят от правителството /в Атина – бел.ред./ и никой няма право, включително и той да казва как да се водят тези преговори“. Бутарис отново подчерта, че е необходимо да се реши спора за името. „Моята позиция по този въпрос е да се приеме наименование съгласно решенията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година. Второ, трябва да се изпълняват изискванията от Временното споразумение – там ясно е написано отказ от всякакви иредентистки прояви. Всичко това да се изпълни в две фази. През първата да се постигне споразумение за името, а във втората – в период от 3 или 5 години да се изпълнят задълженията от временното споразумение. Не е лесно да промениш учебниците. В продължение на 100 години те се наричаха македонци“, каза още кметът на Солун.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

One thought on “Солунският кмет с остри критики към противниците на името „Македония“ – Свят

  • кмета е жив българин и да не се сърдят братята гърци бяха ортаци на ТИТО и си другаруваха а сега след толкова много години след сръбският шовинизъм и сепаратизъм и мачкане на всичко българско в ниш лесковец враня заечар и тимошко и Поморавието да не говорим за тия рожби на УДБА в географската област -МАкедония –олллеее кво шъ правим иначе !!!!! А ??? …шиптарите винаги имат коз в ръката и срещу сърбия и срещу БЮРМ,,,,та даже и срещу гърция

Вашият коментар