Спор между Тръмп и Фон дер Лайен зависима ли е Германия от Русия – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска днес Германия да увеличи незабавно на 2% от БВП разходите си за отбрана. Той направи този призив на работна закуска с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел.

Германия е напълно под контрола на Русия, това е много лошо за НАТО, коментира Тръмп, предаде бТВ. Милиарди се плащат на Русия, строят се газопроводи. Германия е заложник на Русия, Берлин разчита основно на руски внос на газ и премахва ядрените си централи. Нещо трябва да се направи – плащат милиарди на Русия, а ние плащаме милиарди, за да ги защитаваме от Русия, добави той. Президентът отбеляза, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер работи за „Газпром“.

Защитаваме всички, плащаме много, това продължава от десетилетия. Много нечестно е за нашата страна. Не за десет години, а незабавно трябва да се изпълни целта от 2% от БВП разходи за отбрана, призова президентът на САЩ.

Германия не е заложник на руската политика, заяви в отговор германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

„Без съмнение имаме много проблеми с Русия“, каза Фон дер Лайен на събитие в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел, малко след като Тръмп говори на среща в центъра на белгийската столица.

„От друга страна без съмнение трябва да бъде запазен каналът за комуникация между страните или съюзите и противниците“, заяви тя на английски в отговор на въпрос за обвинението на Тръмп.

Разходите на Германия за отбрана ще достигнат до 2024 г. минимум 1,5% от Брутния вътрешен продукт, каза Фон дер Лайен, цитирана от ТАСС. Тя допълни, че това е, което „можем да гарантираме“.

САЩ са прави да искат целта от 2% от БВП да бъде изпълнена, призна германският министър на отбраната. В същото време Фон дер Лайен обърна внимание, че до 2014 г. в Германия в продължение на 25 години са били съкращавани военните разходи и към момента, в който са били постигнати договореностите от Уелс, страната е давала за нуждите на отбраната 1,1% от БВП.

„Важно е обаче да се гледат не само числата, но и приносът в НАТО, защото може да харчиш 2%  за отбрана и да не правиш нищо за Алианса“, подчерта германският министър на отбраната. Фон дер Лайен припомни, че „германският контингент е втори по численост в НАТО, разходите на Германия за отбрана са втори по големина (в Алианса)“, казва министърката на отбраната. „Движим се в правилна посока. Предстои да се свърши още много, но ние сме ангажирани с постигането на поставената цел“, допълни Фон дер Лайен.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар