Сърбия пусна своята част от магистрален коридор №10 – Бизнес

Главните новини

„От десетилетия се говори за магистрала, която ще свърже София с Белград и Истанбул и тази приказка сега е реалност”. Това заяви сръбският президент Александър Вучич, който откри частта автомагистралата, свързваща Пирот и сръбския Димитровград (Цариброд) до българската граница.

Новооткритата отсечка от магистралата е с дължина 30,5 км и е част от Източното разклонение на общоевропейския Коридор №10 – от Ниш до границата с България, чиято обща дължина е 86,9 км, предаде бТВ.

„Няма да спрем, докато не изпълним ясния план и изключителната цел – 1200 км автомагистрали в Сърбия“, обеща Вучич. И призна, че е изключително доволен от направеното.

„Усмивката ми днес е дълга 30,5 км. Всеки, който пътува по новата магистрала, ще има усещането, че пътува по европейски автомагистрали, а тунелите по нея са по-хубави от швейцарските”, заяви сръбският президент.

Той изтъкна, че финансирането за мащабния проект е било изцяло местно.

Сръбският държавен глава посочи, че „резултатите на политиците се измерват и с километрите построени автомагистрали, железопътни линии и със стандарта на живот“. Той изрази увереност, че след няколко години сърбите ще дадат положителна оценка на работата на управляващите.

Вучич допълни, че очаква скоро и договор за автомагистралата Ниш – Плочник, част от трасето Ниш – Прищина, с която Сърбия ще се свърже както със сърбите в Косово, така и с албанците в Албания, а Ниш по думите му ще стане „кръстопът на всички пътища“.

Припомняме, че частта на България от международната магистрала дори още не е започната, въпреки че като член на ЕС страната ни от години има достъп до еврофинансиране.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар