Ройтерс: Ирина Бокова е втора в надпреварата за ООН. Кристалина Георгиева девета*

#BokovaForUN, България, ООН, Политика

Eто класирането от последното гласуване за избора на генерален секретар на ООН:

reuters-oon

Източник: Reuters

 

 

Някои в България изглежда не разбират какво се е случило днес в ООН, а други продължават да злорадстват.  Трети пък явно изобщо не са очаквали това, което се случи.
Накратко: Съветът за сигурност ще предложи утре на Общото събрание (Генералната асамблея) на ООН да избере португалеца Антонио Гутереш за генерален секретар на ООН.

Очевидно е, че у нас много бяха хванати “в крачка” – една от медиите, които явно изобщо не са очаквали това класиране е “Дневник”. Заглавието им от днес сутринта е:

fb-dnevnik-kristalina“Първи вот в ООН с Кристалина Георгиева, очакват се поне 3 “не” и руско “може би”

Резултатът е далеч от очаквания от “Дневник”: 2 “не” (на страни с право на вето) и 8 “може би” (вкл. и една страна с право на вето).

И класиране на 9-о място.

***
Уважаеми хора,
Ще обясня отново какво се случи, макар и да съм го казвал и писал през последната година.

Никъде в ООН нямаше нито един документ, в който да пише, че ООН трябва – подчертавам: ТРЯБВА! – да избере жена, при това от Източна Европа, при това българка, за генерален секретар на ООН.

По-долу ще пусна цитати от няколко статии, за да ви напомня (не за да се хваля, че съм пророк, защото не съм!), че вече сме обсъждали случващото се, имайки пред себе си определена информация. С която, между другото, българските медии също разполагаха, но явно са я чели или тълкували по друг начин.

Аз се оказах твърде наивен, за да си помисля, че пред такава голяма възможност, българите могат да се обединят и да направят и невъзможното, за да успеят като нация, като държава.
Оказа се, че Иречек не само е бил, но и продължава да е прав в твърдението си, че нашенци се “преследват един друг и си развалят един другиму работата”.
Оказа се, че байганьовците продължават да са повече от алекоконстантиновците.

От цялата история, както написах преди три седмици, загубиха и Бокова, и Георгиева, и България.
Можеха да спечелят и трите, но уви – получи се както обикновено.

Ето няколкото цитата –
– От 14-и септември 2016 г.:
“Преди около година писах азбучната истина, за която някой май се сетиха едва днес: става дума за сериозна надпревара, а не за пост, който е гарантиран на България.Никъде в документите на ООН не пише, че през 2016-а година генералният секретар трябва да е жена, при това българка!
Разбира се, би било чудесно, ако наш сънародник стане ръководител на световната организация, но за да се случи, се изисква не само добър кандидат (тогава писах, че имаме две кандидатки, но едната е по-подходяща за тази работа – извод, до който не беше много трудно да се стигне), но и сериозна, целенасочена и задълбочена работа, в която най-вредното е да се вдига шум — и не само заради единия от основните принципи на възпитанието.”

– От 15-и февруари 2016 г. :
“На България не ѝ се пада да има тази година генерален секретар…
…постът генсек на ООН е на ротационен принцип и… има “усещане” да се падне на държава от Източна Европа. Ако Източна Европа излезе с единна кандидатура, шансът да се одобри от петте постоянни страни членки – Китай, Франция, Англия, Русия и САЩ, е голям.”

– От 23-и август 2015 г.
“…не бива да се притесняваме от конкуренцията на Ирина Бокова за поста (в “Ню Йорк Таймс” пишат за други достойни кандидатури), а само и единствено от подлата завист и злобата, на която е способен Нашенеца.”

Има и още, но няма смисъл от повече, защото не това е важното, а друго – че

kristalina_bokova

Ирина Бокова и Кристалина Георгиева

ще останем в историята.

В историята ще остане фактът, че имахме не един, а два кандидата.
В историята ще остане и кампанията срещу Ирина Бокова, подхваната от изкарани от нафталина “демократи”, а по същество – дребни, злобни и завистливи байганьовци.
Ще останат и други неща в историята, но най-важното няма да остане: през 2016-а година ООН да избере за път жена за генерален секретар и тя да е българка! Жалко.
А на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева пожелавам успех в сегашните им работи, разбира се!

***

Пък на вас, уважаеми читатели, пожелавам да намерите онези медии, които ви информират за реално случващото се, а не за онова, което те желаят да се случи. Информираният човек е силен, дезинформираният – слаб. Но… може би точно това искат всички управляващи?

Източник: Блогът на Вени Марковски

Заглавието е на informiran.net

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар