С 50% по-високи заплати искат музикантите на БНР – България

Главните новини

Искаме увеличение на заплатите си с 50%. Това заяви тромбонистът и председател на радиосдружение „Подкрепа БНР“ Атанас Карафезлиев по време на протеста на музикантите пред НДК, където се провежда Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, предаде БГНЕС. Целта на демонстрацията е да припомним нашите искания и да запознаем европейските лидери с това, че в България културата е на много ниско ниво и музикантите, които творят култура, са изключително ниско заплатени, подчерта Карафезлиев. Той каза още, че българските музиканти вземат най-ниските възнаграждения в Европа.

„Ние искаме като част от тази Европа да бъдем част и от заплащането на Европа“, заяви тромбонистът. Той каза, че исканията им не се чуват от управляващите, но те се радват на широка обществена подкрепа. Музикантът изрази надежда, че все пак политиците ще вземат под внимание протестите им и ще се справят с техния проблем, така че да не се налага да продължат с недоволството.

Карафезлиев обясни, че днес Българската музикална асоциация организира концерт в тяхна подкрепа в Морската градина във Варна. Той коментира и изказването на премиера, че БНР има много оркестри и ги посъветва да преминат към пазарния принцип. Премиерът сигурно не е виновен затова, че не знае колко оркестри има, виновни са неговите съветници, че не са му казали каква значимост имат тези музикални състави изобщо за страната и изобщо за европейската култура. Във всяка една европейска държава има радиосъстави със симфонични оркестри, с фолклорни оркестри, с хорово, с биг бенд“, коментира Карафезлиев.

Той подчерта, че и предложението на Менда Стоянова да преминат на делегиран бюджет е абсурдно и никъде няма такъв опит по света. Музикантът подчерта, че възнагражденията им не отговарят на европейските и уточни, че през 2017 г. са взимали средна основна работна заплата – 660 лв., а минималната такава е 570 лв., която е съвсем близка до минималната работна заплата за страната. Той допълни, че вече са сезирали и европейските институции.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар