Тайфунът „Талим“ връхлетя Япония, предизвика торнадо и цунами (ВИДЕО) – Свят

Главните новини

Мощният тайфун „Талим“ достигна днес най-южната японска префектура Окинава. Остров Миякоджима е засегнат от най-обилните за последните 50 години дъждове. На места е прекъснато електрозахранването, а пътната обстановка е влошена, съобщи Франс прес.

Циклонът е 18-и за сезона и получи името Талим. Японската метеорологична агенция отправя предупреждения за силни ветрове, достигащи до 250 км/ч, торнадо, вълни с височина до 8 м и свлачища. Препоръчва се жителите да не напускат домовете си.

Тайфунът „Талим“ се придвижва на североизток, като се очаква на 15-18 септември да премине през Западна и Източна Япония и да достигне остров Хоккайдо.

Остров Мияко (54 000 жители), в най-южната част на архипелага, вчера бе ударен от бурни ветрове и проливен дъжд. Училищата са затворени временно. Прекъсна електричеството в около 18 000 жилища. Полетите в района бяха отменени.

Тайфунът Талим се движеше първоначално на запад, но срещна друг тайфун (19-ия за сезона, наречен Доксури), който го насочи право към основните острови от архипелага – Кюшу, Шикоку, Хоншу, над които ще които премине до началото на следващата седмица.

Тайфунът НАСА

Около 20 до 30 тайфуна се зараждат всяка година в Азия и около половината се стоварват изцяло или частично върху Япония. Понякога оставят след себе си загинали и ранени и огромни материални щети.

Българското външно министерство препоръчва на българите, пребиваващи в Япония, да се информират за развитието на обстановката и да следват стриктно съветите и указанията на японските власти.
 
При нужда от спешна помощ или допълнителна информация българските граждани могат да се свържат с българското посолство в Токио на телефон: +81 80 7966 5608.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар