Теменужка Петкова: След 3 години ще си избираме доставчика на ток – Бизнес

Главните новини

Между три и пет години ще продължи процесът на либерализация на пазара на електроенергия. Това съобщи от Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БНТ.

„След приключване на този период всеки битов абонат ще може сам да избира доставчика на електроенергия, а отделните доставчици ще бъдат в конкуренция помежду си“, обясни тя.

Според нея моделът за либерализация на енергийния пазар е разработен съвместно със Световната банка, като в него е включена защита за енергийно бедните хора, които няма да могат да плащат сметките си при смяната на модела.

До края на годината трябва да влязат в сила промените в Закона за енергетиката, за да започне процесът на либерализация, каза още министърът. От втората половина на следващата година трябва да има и нормативни основания за реализирането на модела.

В началото на 2018 г. ще започне приемът на документи за финансиране по втория етап на Норвежката програма. Осигурените средства са в размер на 63 млн. лв., като мерките са разработени с Националното сдружение на общините в България.

Програмата предвижда финансиране на проекти за енергийна ефективност на сгради – общинска собственост, училища, детски градини, болници.

Първият етап от програмата е бил успешен и общините могат да подготвят своите проектни документи, за да бъдат финансирани, отбеляза Петкова.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар