Тереза Мей иска да протака Брекзит до март 2021 г. – Свят

Главните новини

„Великобритания ще прекрати членството си в ЕС на 29 март 2019 г. Нашите отношения с ЕС могат да се развият по нови начини. Предлагам преходен период след 2019 г. за пълно изпълнение на плана за Брекзит. Великобритания ще продължи да плаща за бюджета на ЕС до 2020 г. и ще изпълни задълженията си“. Това заяви британският премиер Тереза Мей по време на дългоочакваната реч в италианския град Флоренция за бъдещите отношения на Лондон с ЕС, предаде „Гардиън“.

Премиерът поиска достъпа на Великобритания до пазара на ЕС да продължи по време на преходния период до края на 2020 г., като през него правилата на ЕС ще продължат да се спазват.

Тя очаква този период да продължи около 2 години. Мей каза, че пристигналите на Острова през този период ще трябва да се регистрират.

„Великобритания напуска ЕС. Обединеното кралство иска да бъде световна, свободно търгуваща нация“, декларира премиерът. 

Тя поясни, че „за много хора това е обезпокоителен период, но гледа на бъдещето с оптимизъм“. Според нея „Брекзит може да помогне на ЕС, защото Великобритания няма да участва в интеграцията на държавите членки“. По думите й сега има голям дебат как да се оформи ЕС и Лондон не иска да участва в него.

„Искаме да бъдем вашият най-силен приятел и партньор, докато ЕС и Великобритания преуспяват заедно“, призова тя. „Масовата миграция и тероризмът са два примера за предизвикателствата пред нашите европейски ценности, които можем да разрешим само чрез партньорство“.

Мей е категорична, че климатичните промени и разпространението на ядрени оръжия от КНДР са други две предизвикателства, които трябва да бъдат разрешени на международно ниво.

„Великобритания винаги ще стои до приятелите и съюзниците си при защитата на тези ценности“, обеща тя. И добави: „Великобритания може да напуска ЕС, но ние не напускаме Европа. Лондон ще продължи да води Европа по въпроси, които засягат сигурността“.

По думите й споразумение за Брекзит е в „интерес за всички нас“. Тя поясни, че Обединеното кралство е склонно да обещае, че решенията на Европейския съд ще бъдат вземани под внимание при съдебни решения в британските съдилища, засягащи граждани на ЕС.

Според „Гардиън“ това е отстъпка за ЕС.

„Искаме гражданите на ЕС да останат във Великобритания. Ние ги ценим“, заяви още министър-председателят и добави, че една от нейните цели е да се гарантират техните права.

„Гаранцията, която давам, е ясна“, поясни тя и уточни, че ще гарантира правата на гражданите на ЕС след Брекзит със закон.

От думите й стана ясно, че Великобритания е публикувала 14 документа за Брекзит, водени са три кръга преговори.

Според нея Великобритания и ЕС са ангажирани да защитят Белфасткото споразумение и общата зона за пътуване.

Мей смята, че Брюксел и Лондон споделят голяма отговорност да направят Брекзит да проработи, подчертавайки, че успехът на ЕС е „дълбоко“ в национален интерес на Обединеното кралство.

„Обединеното кралство все още е „горд член на семейството на европейските нации“, заяви още Мей. Според нея страната й  ще продължи да работи с ЕС „като суверенна държава, контролирана от британския народ“.

„ЕС никога не се е усещал като интегрална част от нашата история“, смята Мей и поясни, че суверенитетът може да донесе големи ползи.

Британският премиер посочи, че норвежкият и канадският модел са незадоволителни за Великобритания. Това означава, че Лондон няма да търси членство в единния пазар на ЕС или сключване на споразумение за свободна търговия като това между Канада и съюза.

Мей не иска модел, на който се радва друга страна, а „креативен подход“, водещ до нещо по-добро, тъй като канадският модел ще доведе до значителни ограничения на британския пазар и икономиката няма да спечели. Също така тя смята, че и моделът с Норвегия няма да проработи и че ще има много възражения.

„Принуждаването на Великобритания да избере между модела Европейска икономическа зона и модела от типа Канада е лишено от въображение. Не би било най-добрият път да се процедира“, убедена е тя.

Министър-председателят предложи на ЕС договор за сигурност, споделяйки, че Великобритания „безусловно се ангажира да поддържа сигурността на Европа“. Също така иска нов договор с ЕС в областта на правосъдието, тъй като ще се нуждаят от силен механизъм за разрешаване на спорове.

По думите й ЕС и Великобритания споделят ангажимент за свободна търговия. Тя обяви, че иска да се избегне търкане за границата. Според нея правителството иска да защити правата на работниците. „Ново партньорство е наградата. Бъдещето на Великобритания е светло“, смята Мей.

На речта не присъстваха лидери на ЕС, а предимно дипломати и италиански бизнесмени.

 

Междувременно в италианския град беше организиран протест срещу Брекзит. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар