Тереза Мей май ще се отърве от скандалния си външен министър – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Британският външен министър Борис Джонсън може да напусне поста си заради възможността премиерът Тереза Мей да предложи Брекзит по „швейцарски модел“ със специфични правила на достъп до единния пазар, съобщават британските вестници „Гардиън“ и „Дейли телеграф“.

Представители на „Даунинг стрийт“ първоначално не коментираха възможността. Впоследствие самият Джонсън отхвърли слуховете за каквито и да било разделения в кабинета заради начина, по който Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз. „Гардиън“ обаче цитира приятели на Джонсън, според които той „не би могъл да преживее“ подобна идея.

Според тях и други източници поводът ще дойде от речта на Мей във Флоренция, на която тя избра да представи пред европейските лидери визията си за Брекзит този петък, дни преди нов кръг преговори между Лондон и Брюксел. В. „Телеграф“ съобщи, че не е изключена възможността Джонсън, който беше начело на кампанията за напускане на ЕС преди референдума на 23 юли, да си тръгне още преди уикенда.

Идеята, която според представители на кабинета обмисля Мей, е да подкрепи предложение, застъпвано и от финансовия министър Филип Хамънд, за „мека“ версия на Брекзит, при която Великобритания постоянно ще си плаща за достъп до единния пазар.

Това решение би могло да наподоби членството в Европейската икономическа зона (от която са част Исландия, Норвегия и Лихтенщайн) или в Европейската зона за свободна търговия (обхващаща тези държави и Швейцария).

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар