Българите в Лондон извадиха огледалото и пред Трайчо Трайков, той видя в него президент

България, Президентски избори

Трайчо Трайков Лондон„В България трябва да се направи съществена крачка към радикална съдебна реформа, за да се постигне върховенство на закона. Реформа в прокуратурата и в съдебната система“. Това каза кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков, който се срещна в Лондон с представители на българската общност в британската столица. Пред препълнената с наши сънародници зала, Трайков представи вижданията си за мястото на българите, живеещи зад граница, в управлението на държавата. Повече от 3 часа той и лидерът на ДСБ Радан Кънев отговаряха на десетките въпроси.

„Имаме еднаква отговорност за бъдещето на страната ни – и българите в България, и българите в чужбина. Поддържането на тази обща отговорност трябва да бъде основен ангажимент на президента“, заяви Трайчо Трайков. По думите му в България от много време се опитват да неглижират ролята на президента и да я сведат до представителна функция. Но държавният глава може да направи много, като използва лостовете там, където може да се повлияе най-силно – в осигуряването на върховенство на закона и правовия ред. „Това е свързано с провеждане на съдебната реформа и защитаване на законите, чрез наблюдение на качеството на законодателния процес (през правото на вето). Президентът трябва да гарантира, че когато има върховенство на закона, законът ще е справедлив“, подчерта кандидатпрезидентът на РБ.

Според него хората трябва да възвърнат усещането си за справедливост. „Днес хората си тръгват от България не защото умират от глад, а за да осигурят житейска перспектива на себе си и децата си“. Причина за това е разочарованието от корупцията, беззаконието и бедността, а аз искам промяна. Затова въпросът на тези избори е кой ще победи Цецка Цачева и ще промени статуквото, заяви Трайков. Друг положителен резултат от предстоящия вот е това, че ще стане ясно, че ограниченията, предприети заради Турция, не сработиха. „Там си направиха по конец 35 секции. Тези ограничения удрят там, където желанието на хората да гласуват е автентично“, каза Трайков.

На въпрос за кризата с бежанците Трайков отговори, че общото европейско решение е свързано с физическото опазване на границата, но на българска земя то има една специфична особеност – каналджийството. „Каналджиите са същите хора, които се занимават с трафик на наркотици, цигари, хора. Фактът, че заловените през тази година каналджии са 7 пъти по-малко от 2015-а ясно показва, че машината е смазана, няма гастрольори“, подчерта Трайков. Досега държавата е показала, че не може да се справи с тях. Европейската помощ е важна, но отговорността е наша. Днес все повече се говори за създаването на обща европейска армия. Това ще позволи на Европа да постави и сила зад парите си. Проблемът в България се дължи на това, че българските служби не могат в разумен срок да определят кой какъв е – няма достатъчно преводачи, администрация, няма капацитет.

По отношение на БРЕКЗИТ Трайков заяви, че според него няма да се стигне до твърд EXIT. „Това е тактически ход на ЕК, защото те трябва да си плюят в лицето, ако започнат преговори за меко излизане“. Трайков обаче подчерта, че ако евентуално се стигне до такъв изход и България не е влязла в Еврозоната, ще имаме сериозен проблем с оставането ни извън мястото, на което ще се вземат решенията. Те ще се взимат в Еврозоната, но ще важат за всички. Тогава България ще загуби най-важните лостове за гарантиране и постигане на своите интереси. Т.е. нашата стратегия оттук-нататък трябва да е насочена или към бързо влизане в клуба на „първата класа“ европейски членове или в договарянето на отношенията и мнозинствата на страните от Еврозоната и извън Еврозоната.

Много ми е лесно да отговоря на въпроса защо избрахме Трайков за кандидат на РБ, защото няма друг в момента, който се е кандидатирал и който да отговаря на вижданията ми в тези две сфери: да бъде партийно независим, доказано необвързан с корпоративния интерес (а то се доказва с действия, не с приказки)и да споделя много ясна едновременно прозападна, но също така силно основана на националните интереси визия по отношение на външната политика, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев.

В края на Трайков бе зададен прословутият въпрос на лондонската диаспора, който изнерви преди време премиера Борисов – този за огледалото. „Виждам един човек, като всички Вас – минал през политиката, което го е направило по-мъдър, но не е станал по-щастлив. Втори път като се погледна – а, това не е ли бъдещият президент“, заключи с усмивка кандидатът за държавен глава Трайчо Трайков.

Източник: reformatoskiblok

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар