Трайков надделя над опита на Каракачанов в първия кандидатпрезидентски телевизионен дебат

България, Политика, Президентски избори

Трайчо Трайков

В първия кандидатпрезидентски дебат по bTV Трайчо Трайков показа спокойствие, ясна представа за президентските функции и надделя с конкретни послания над Красимир Каракачанов.

Кандидатът за президент на Реформаторския блок очерта три ярки приоритета на държавния глава, ако бъде избран – националната сигурност, но и сигурност за нацията, защото е убеден, че не става дума само за суверенитет и опазване на стратегическите интереси, а става дума и за здравеопазване, престъпност, демографски срив и икономика. Всичко това е част от сигурността на нацията. Трайков се обяви за свободна и силна външна политика, която отчита първо интересите на България, после на всички останали. Външна политика, в която началниците са българските граждани, а не лидерите на чуждите държави. Той заяви, че ще бъде активен президент, който няма да мълчи пред случващото се в България и няма да дели българите на такива – живеещи в България и живеещи в чужбина, като даде да се разбере, че заради законопроекта, подкрепян от Каракачанов, вече има българи във Великобритания, които няма да могат да гласуват.

В темата за националната сигурност Трайков подчерта проблема с корупцията, като фактор за нелегалната миграция. “Хубаво, построихме ограда по границата. Ограда между нас и мафията кога ще построим, попита той – защото има хванати мигранти, но няма хванати каналджии, имаме контрабанда, но нямаме хванати хора за контрабанда. Това са същите лица, които са замесени в трафика на наркотици, на цигари, на проститутки“, категоричен бе той. Според него причината е в състоянието на съдебната система и върховенството на закона – те трябва да са обект на дълбоки реформи. Когато мигрантите влязат у нас, минават години, докато получат статут. Те трябва де са разделят според това дали са бежанци, дали носят риск от тероризъм или са икономически мигранти. И тук става дума за капацитета и на институциите, и на службите, добави Трайков.

Патриотизмът не е за частно ползване, подчерта още кандидатът за държавен глава на Реформаторския блок. Интересите на България са над всичко и ние трябва да можем да мобилизираме ресурса и солидарността на съюзниците ни в защита на нашия национален интерес.

Каракачанов се опита да обясни миналото си в Държавна сигурност по не особено убедителен начин и често се съгласяваше със събеседника си. Той допусна непростима за президент грешка, обяснявайки, че и Гърция, и Турция смятат Северен Кипър за свой. Това е завладян анклав, който не е признат от международната общност.

Ясната позиция на Трайчо Трайков показа, че е перфектно подготвен в темите международна политика и национална сигурност и подчерта, че бившите български служби тотално са се провалили в създаването на добри отношения между България и Македония например. Според Трайков политиката на насилствената македонизация, извършвана от комунистическия режим, трябва да бъде разобличена. Нашите служби не трябва да са пробити от чужди държави, а да са професионални. Преди те бяха официални слуги на чужди държави и това трябва да се знае, подчерта също Трайков. Той напомни, че опонентът му също е бил в комунистическите служби и добави, че те са се провалили в отстояването на българщината на Балканите в продължение на десетилетия. В рамките на дебата се оказа също, че висшият македонски политик Доста Димовска, с която Каракачанов поддържаше приятелски отношения, е агент на сръбските тайни служби.

Попитан за състоянието на армията Трайков каза, че тя е в незавидно положение и има нужда от модернизация и дофинансиране. Трябва български изтребители да пазят българското небе, категоричен бе кандидатът за президент на РБ. По думите му, България членува в НАТО и ЕС и трябва да изпълнява задълженията си в тези съюзи, но и да покаже достойнство, без някой да ни поставя условия. Попитан за Крим, той отговори, че не може една държава да си присвоява територия на съседна държава на базата на исторически претенции.

Красимир Каракачанов поздрави кандидата за президент на Реформаторския блок за реакцията му по изказването на Владимир Путин, че НАТО трябва да се изтегли от територията на България. Трайков каза също, че настоява за  равнопоставеност в отношенията с Русия. По думите му, рядко българските правителства са я постигали.

Стана ясно още, че Трайков се е изправил срещу картела на горивата още в рамките на мандата си като министър, а патриотите не са го подкрепили. „Компаниите, за които КЗК съобщи, че са в картел, сега имат 30 дни да отговорят. Това съвпада странно с края на президентската кампания. Подобна ситуацията имаше и в края на 2012 г. Компаниите тогава също отговориха, но внимавайте да не умрете от смях! Тогава органите можеха да им наложат 500 милиона лева глоба за картел, а те им забраниха да публикуват цените си в интернет“, коментира Трайков.

Тогава аз остро протестирах, добави той, но ВМРО и другите патриотични организации не ме подкрепиха. Ако гражданите продължават да плащат цената за картелите, това няма да доведе до справедливо общество, подчерта Трайков.

Каракачанов не успя да овладее дебата и накрая бе видимо притеснен и изчервен.

За изненада на мнозина, въпреки десетилетния телевизионен опит на Красимир Каракачанов, Трайков запази спокойствие и уверено налагаше тезите си.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар