Трайчо Трайков: Президентът трябва да има гръбнак, за да защитава достойнството на хората

Президентски избори
Ние трябва да говорим с Русия, Турция, с Китай не като една не толкова голяма държава от югоизточния ъгъл на Европа, а трябва да говорим с тях като Европа, заяви кандидат-президентът от РБ

traycho

Време е да върнем справедливостта в България. Затова първата най-важна роля на президента е да бъде гарант на това народните представители да приемат закони, които защитават интересите на всички граждани, а не само на група хора.

Това каза на среща с видинчани кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков, цитиран от пресцентъра на РБ. Той беше категоричен, че ако бъде избран за президент, ще налага вето на всеки важен за хората закон, който е приет с по-малко от 120 гласа в Народното събрание.

Следващата важна задача е прилагането на законите. Според Трайков е необходимо да се извърши радикална реформа в съдебната система, защото когато законите се прилагат в интерес на някого и хората разбират, че не могат да получат справедливост, те си тръгват от страната – „не защото нямат какво да ядат, а защото не искат децата им да растат на такова място“, допълни той.

Според Трайков президентът може да бъде изключително влиятелен. Тежката задача на държавния глава е във всеки ден от годината да прави нещо за хората, каза Трайков в отговор на коментар, че функцията на президента е представителна и допълни, че „президентът не е само едно красиво лице, като Цецка Цачева“. Той поясни, че президентът има право и може да участва със законодателни инициативи. По думите му професионалната компетентност и професионализмът на един български държавник вървят заедно със сила на характера, с гръбнак и много силно чувство за достойнство. „Ако ти имаш достойнство като човек, тогава можеш да защитиш и достойнството на хората“, каза кандидатът за президент Трайчо Трайков.

По отношение на външната политика на България Трайков заяви, че от това как страната ни е възприемана от съюзниците ни в Европейски съюз и НАТО зависи много какви решения ще се взимат, и какви ще са икономически ползи или загуби за нас. „Големият майсторлък е  да убедим нашите съюзници, че нашите интереси са и техни. И когато те ни помагат да защитаваме нашите интереси, защитават и своите интереси“, каза Трайков.  Като пример той посочи проекта „Южен поток“. Той заяви, че като министър е смятал, че е имало начин проектът „Южен поток“ да бъде осъществен, така че България да спечели финансово. Нещата обаче се претърпели провал. Според Трайков е трябвало още тогава, заедно с румънците да водят преговорите заедно, а не по отделно. Вместо това руснаците преговарят с всеки поотделно, за да стигнат до решението, което е най-изгодно за тях.

„В Европейския съвет винаги съм казвал тогава, че Европа трябва да говори с другите страни извън Европа с един глас. Всички да имаме един интерес. Но тогава големите страни се преструваха, че не ни чуват. Защото Саркози, Берлускони, Меркел, Камерън си мислеха, че могат да говорят с Путин на равни начало, но за по-малките страни като България е по-трудно. Ние трябва да говорим с Русия, Турция, с Китай не като една не толкова голяма държава от югоизточния ъгъл на Европа, а трябва да говорим с тях като Европа. И когато говорим като Европа резултатите са съвсем други“, каза Трайков. Той изрази задоволство, че Европейският съюз вече е разбрал това. „Енергийният съюз е един от най-амбициозните проекти в момента на обединена Европа. Т.е. по енергийните въпроси Европа да разговаря като съюз, а не като страна като страна. И това е начин да защитаваме своите национални интереси“, допълни Трайков.

„Не съм бил член на нито една партия, въпреки че съм част от РБ, като част от Гражданския съвет. Тези избори не са партиите да си премерят силите и да се преброят. Моята цел не е да обединявам партии, а да обединя хората“, каза още Трайков.

Източник: vevesti.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар