Тръмп заплаши медиите в САЩ заради скандала с Лондон

Главните новини

Американският президент Доналд Тръмп се опита да излезе от дипломатическия скандал с изтичането на секретна информация от американските служби във връзка с разследването на атентата в Манчестър, като хвърли цялата вина за това върху медиите в САЩ, които са публикували данни, представляващи следствена тайна.

Това междувременно стана повод днес полицията в Манчестър официално да обяви, че прекратява всякакъв обмен на информация за атентата със службите в САЩ.

От Брюксел Тръмп заяви, че изтичането на разузнавателна информация за разследването на терористичната атака в Манчестър към американските медии е „дълбоко тревожно“. Той се закани администрацията му „да стигне до дъното на това“, предаде блитанската телевизия Би Би Си.

Президентът припомни изтичането на данни за него в пресата още от времето на предизборната му кампания и добави: „Те бяха голяма заплаха за нашата национална сигурност“.

Неговите коментари идват, след като американски медии публикуваха снимки от мястото на терористичната атака в понеделник вечерта, когато 22-годишният Салман Абеди се самовзриви, избивайки 22-ма души, сред които повечето деца и рани близо 70 души.

Тръмп, който е на срещата на върха на НАТО в Брюксел заедно с британския премиер Тереза Мей, заяви: „Тези изтичания на информация продължават от дълго време. Призовавам Министерството на правосъдието и другите отговорни служби да започнат пълен преглед на този въпрос и ако е необходимо, виновникът да бъде преследван с цялата строгост на закона. Няма други отношения, които да ценим повече от специалните отношения между САЩ и Великобритания.“

По-рано посланикът на САЩ в Обединеното кралство Люис Лукънс заклейми изтичането на информацията като „осъдително“ и настоя да се предприемат действия, за да бъдат намерени виновните.

Това става, след като британската полиция определи осемте ареста, направени след терористичната атака, като „значими“, а вещите, иззети при обиските, като „много важни“.

В сряда американското издание „Ню Йорк таймс“ вбеси британската полиция и правителството заради публикувани снимки, показващи развалини от нападението, включително окървавени фрагменти от бомбата и раницата, използвана за прикриването ѝ.

От полицията в Манчестър са били „бесни“ и обявиха, че ще спрат да споделят информация със САЩ. Според шефа на манчестърската полиция Йън Хопкинс изтичането е подкопало разследването и е разстроило семействата, които „вече страдат ужасно от загубата на близките си“.

„Ню Йорк таймс“ защити решението си да публикува снимките, посочвайки, че „те не са били нито нагледни, нито неуважителни към жертвите“.

Премиерът Тереза Мей пък заяви, че ще разговаря в Брюксел с Доналд Тръмп, за да се разберат, че споделената разузнавателна информация трябва да остане конфиденциална.

Британските власти смятат, че американските правоприлагащи институции, а не Белият дом, са вероятният виновник за изтичането на информацията.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар