Туск: Не се разбрахме с Тръмп за Русия, климата и търговията

Главните новини

ЕС и САЩ не могат да постигнат обща позиция по няколко важни теми – Русия, търговията и климата. Това стана ясно след срещата на американския президент Доналд Тръмп с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде Ройтерс. 

Срещата продължи по-дълго от очакваното, а след нея Туск заяви пред журналисти, че е постигнато съгласие относно борбата с тероризма, както и за политиката към Украйна. 

„Мисля, че се споразумяхме по редица теми – най-вече за антитероризма. Но остават някои отворени въпроси – като климатичните промени и търговията. Не съм 100% сигурен, че ние – това означава председателят (на ЕК) и аз, можем да кажем днес, че имаме обща позиция, общо мнение за Русия“, коментира Туск пред журналисти след срещата.

Американският президент проведе срещата си с ръководството на Европейския съюз в опит да подсили двустранните отношения между Брюксел и Вашингтон.

Тръмп пристигна на първите си преговори с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с които обсъди ползите от свободната търговия и Парижкото споразумение за климата.

Срещата се провежда в същия ден, в който Тръмп трябва да участва в Срещата на върха на страните от НАТО в белгийската столица. Очаква се американският президент да проведе срещи и с председателя на Европарламента Антонио Таяни и върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини.

Днешната среща е своеобразна победа за ЕС, който работи усилено за организирането й. Досега Туск е имал един-единствен разговор с Тръмп, който беше през ноември по случай успеха му на президентските избори.

Според източник от Брюксел тогава двамата са си говорили за Брекзит и оцеляването на ЕС. Но след избирането на проевропейско ръководство на Франция и Холандия темите вече са напълно различни, заяви още източникът по повод днешната среща.

Тръмп ще се срещне с новия френски президент Еманюел Макрон. Следобед американският държавен глава ще участва в срещата на НАТО, която ще се състои в новата ултрамодерна централа на Алианса, която се строи две десетилетия.

Програмата ще бъде съкратена до минимум. За разлика от двудневните срещи на НАТО в Страсбург, Уелс и Варшава, в които участваше предишния президент на САЩ Барак Обама, сега Тръмп няма да участва в официална среща, а в работна вечеря.

Не се предвижда и комюнике след нейния завършек. Работната вечеря ще бъде посветена на два въпроса – увеличаването на разходите за отбрана на НАТО и борбата срещу тероризма. 

Междувременно по време на визитата в Белгия съпругата на Доналд Тръмп – Мелания, посети детска болница и се срещна с малките пациенти.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар