Уволнената шефка на Фонда за лечение на деца съди министъра – България

Главните новини

Уволнената от здравния министър бивша директорка на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева ще търси правата си по съдебен път. Това съобщи самата тя по БНТ.

Троева е категорична, че случаят, за който е наказана с уволнение – изпращането на бебе в Германия за чернодробна трансплантация, е решен според правилата и отхвърли обвиненията за лични връзки с германската клиника.

„Не очаквах министерството и лично министърът на здравеопазването да стигне до тук, така че съм си потърсила адвокат и ще правя изявление само с негово съгласие. И след като обсъдя с него това, което казвам. Разбира се, че ще се защитавам, досега съм живяла почтен живот. Това, което каза министърът, мога да го оборя“, каза д-р Троева. 

„Многократно имах поводи да не бъда доволен от работата на фонда, но последният случай преля чашата на моето търпение“, коментира по БНТ и министър Николай Петров.

„Нещо, което постави дори мен в много деликатна ситуация – става дума за едно малко детенце, много болно, което е в Германия и трябва да бъде трансплантирано, а майката да бъде донор. На мен ми се поднася цялото досие със съответния формуляр S2 да подпиша 120 000 евро, при положение, че не са изпълнени законовите изисквания тук. Най-вече две – че това дете първо трябва да е консултирано в наш трансплантационен център и този център да го регистрира в регистъра на Агенцията по трансплантация. Нито едното, нито другото е направено“, обясни проф. Петров.

„Преимуществено детски чернодробни трансплантации се правят в университетска болница „Лозенец“. Резултатите са абсолютно съпоставими с тези на европейски клиники“, каза още министърът. И допълни, че все пак детето ще бъде оперирано в Германия.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар