Уволниха шефа на музея на Вазов в Сопот, защото е филолог – Култура

Главните новини

Уволниха директора на къщата-музей „Иван Вазов“ в Сопот. Това стана в навечерието на 96-та годишнина от смъртта на поета. Според отстранения директор Стефан Филчев причината за прекратяването на договора му е, че е филолог, предаде Дарик.

Кметът на община Сопот Деян Дойнов е променил длъжностната характеристика, според която за поста ще се изисква образование по музеология и археология, вместо филологическо, обясни още той.

Стефан Филчев оглавява къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот преди близо 5 години след спечелването на зястото с конкурс. Два месеца преди изтичането на мандата му като директор той получава заповед за прекратяване на договора, защото се променя длъжностната характеристика, обясни самият той.

Според него това е противозаконно действие. „Първо, моят договор изтича на 19 ноември, тоест не е приключил петгодишният ми мандат. Второ, защото музеят на Вазов, както всички знаят, е литературен музей и профилът на музея е такъв. Така че да падне изискването директорът на музея да притежава образователна степен „бакалавър“ по българска филология, е абсурдно. Но в стремежа бързо, час по-скоро да бъда освободен, получих тази абсурдна заповед“, коментира Филчев.

Според зам.-кмета на община Сопот Николай Новаков Стефан Филчев не е филолог. По думите му имало съмнения и за нарушения в музея, затова още в понеделник от общината ще се обърнат към Министерството на културата с искане да направят проверка.

„Той не е филолог, той е педагог. В понеделник още ще бъде изпратено писмо до Министерството на културата за внезапна, бърза проверка, която да установи дали фондът на музея е там или го няма, или ако го няма, какво няма, или ако го има, че го има и така нататък. И тогава ще бъдем по-конкретни. Сега няма смисъл да даваме информация. Но има странни неща“, каза зам.-кметът.

Като пример за нарушение той даде „асма за 17 000 лв.“ И допълни, че от самите музейни работници също имало сигнали срещу директора.

Стефан Филчев ще обжалва пред съда заповедта за освобождаването си. „Ще я обжалвам заради това, че държа на доброто си име, на своя морал. Всички от сдружението на българските музеи, всички български институции знаят какви чудеса сътворихме за последните пет години, така че това ще бъде основанието“, каза той.

До провеждането на нов конкурс временно изпълняваща длъжността директор ще е Борислава Петрова, досега служител в музея, обясни още зам.-кметът на община Сопот Николай Новаков.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар