Украински националисти нападат бесарабски българи и наши паметници (СНИМКИ) – Свят

Главните новини

Украински крайни националисти оказват натиск и дори си позволяват да нападат наши сънародници в Украйна. В последно време често се случва бесарабски българи да стават жертва на насилие. Националистите поругават и оскверняват български паметници там. Това се случва в община Белгород-Днестровский. Поради тази причина вчера, по време на сесията на общинския съвет, повече от 300 представители на българската общност са излезли на протест. Те са блокирали движението на автомобили по булеварда пред общината, а исканията им са били властите и лично президентът Петро Порошенко да вземат мерки за прекратяване на насилието над българите, съобщава info.org, позовавайки се на информация на блогъри.

Изданието припомня, че на 18 май общинският съветник Василий Кащи, който е етнически българин, е бил нападнат и залят с гранофурин, след което е хвърлен в кофа за боклук. Налице са и други подобни случаи. Освен това украинските радикали са осквернявали и български паметници. Според нашите сънародници в Белгород-Днестровский украинските власти и лично Порошенко стоят зад тези прояви и ги насърчават. По този начин обаче нарушават собствената си конституция.

Поради тези причини протестиращите са поискали дори стартирането на процедура за т.нар. импийчмънт на украинския президент. „Порошенко, спри радикалите си“, „Порошенко, не пипай българите“, „Радикалите и тези, които пребиха Кащи – в затвора“, „Не на етническата омраза“ са част от плакатите, които са носили протестиращите българи. Почти всеки участник в демонстрацията носил и българско знаме.

Президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе, който е и депутат от Върховната Рада, който също се е включил в протеста, е призовал Службата за сигурност на Украйна (СБУ – украинският ДАНС – бел.ред.), към органите на реда и към губернатора на Одеска област с молба нападението над Василий Кащи да бъде разследвано. „Ние искаме „патриотите“, както сами се наричат, да ни се извинят“, казва Киссе.

Самият пострадал българин също се е включил в демонстрацията. Той разказал, че след нападението се е наложило да му бъде направена операция. Въпреки това обаче към момента той е загубил напълно зрението си. „Те ни наричат сепаратисти. Защо? Заради това, че не си боядисваме оградите жълто-сини ли? За това, че отстояваме позицията си ли?“, коментира Кащи.

Не само анонимни радикални националисти обаче застават срещу българите. Олег Соскин, политолог и съветник на бившия украински президент Леонид Кучма определя протеста на българите като глупав и предупреждава нашата общност за отговорността, която ще носи за сепаратизъм. „Да си го вземат този Киссе, да го депортират в България или където той иска и така цялата му дейност – финансова, политическа и социална ще приключи“, казва Соскин. Украинската медия коментира, че във връзка с протеста на бесарабските българи се очаква изостряне на отношенията между тях и местните националисти.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар