Унищожават успешна болница по физикална терапия в Горна Баня (ВИДЕО) – Здраве

Главните новини

„Престъпление е да унищожим успешна болница със 70-годишна история и минерална вода с изключително лечебни качества“. Това заяви директорът на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация (НСБФТР) Йордан Иванчев в интервю за БГНЕС, след като стана ясно, че Министерство на здравеопазването тласка болницата към ликвидация.

Здравното министерство в нарушение на интереса на болницата отнема минерални извори в „Горна баня” и „Овча купел” и прилежащите им сгради, за да ги предостави безвъзмездно на Столична община, заяви той.

Решението се взима в момент, в който министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е в болнични. Замества го в момента Лидия Нейчева, която е фармацевт.

В началото на седмицата МЗ стартира процедура по намаляване на капитала на НСБФТР, с което се отнема собствеността на три имота на лечебното заведение в кв. „Горна баня” и минералната баня в „Овча купел”.

На 6 септември тази година неизвестни предизвикаха пожар в изоставената баня, която е Паметник на културата. Така здравното ведомство взима страната на Столична община, която от началото на века се опитва да придобие имотите на болницата, убеден е директорът.

В началото на тази година общината успява да издейства решение на втория кабинет „Борисов”, с което имотите да й бъдат прехвърлени, за да кандидатства по европейска програма. Замразяването на средствата от Европейския съюз обаче замразяват и плановете на общината.

Така се стига до настоящата ситуация, в която министерството предпочита да предостави безвъзмездно на Столичната община апетитни имоти, вместо да ги възстанови и да осигури условия за нужното лечение на нуждаещите се.

Йордан Иванчев е директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация от 6 месеца. Твърди, че болницата се развива.

„Това е една от малкото болници в България, която е с положителен баланс”, казва той. И обяснява, че лечебното заведение завършва с печалба годините.

„Тази болница не е получавала нито субсидии, нито помощ или парични средства през последните десетина години, поне такива документи съм видял. Не съм видял документ за някаква помощ. Болницата към този момент е една от малкото в България, която все още е печеливша”, категоричен е той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар