Ученици взимат дипломи, а не знаят български – България

Главните новини

Редица ученици у нас получават дипломи от учебните заведения, а не знаят български език. Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Велчев. „Много деца, завършили училище, не знаят български. Причината за това е, че не са обхванати от системата за предучилищното образование, детската градина също е тази, която трябва да ги научи първо на български и след това постоянното посещаване на училище ”, каза той пред Нова телевизия.

Министърът е на мнение, че правителството трябва да направи така, че да вкара децата в училище. „Не е задължително родителите да бъдат наказвани със затвор, ако децата им не ходят на училище”, каза Вълчев. От думите му стана ясно още и че не липсата на достатъчно пари в семейството е основната причина родителите да не пускат децата си да се образоват. „Все по-малък е дела на децата, които не посещават училище поради социални причини. Основната причина е културната – нежелание да се посещава училище”, заяви образователният министър. Според него трябва да се намери оптималния подход, за да може родителите хем да се поощряват да изпращат децата си на училище, хем да има някакви санкции, ако не го правят. „Трябва да има и морков и тояга“, категоричен е Вълчев.

Във връзка с черно-белите учебници, министърът каза, че такива винаги е имало, особено в по-горните класове и ще има. Той напомни, че учебниците се избират от учителите. Според него основният проблем е бил в репликата за по-притеснените ученици. Вълчев все пак поясни, че по-голяма част от учениците ксерокопират учебниците и имат черно – бели учебници и то с доста лошо качество.

Министърът на образованието сподели, че помни все още първия си учебен ден. Той е прекрачил за първи път прага на училището в град Гълъбово, а класната му в първи клас е била търпелива и мила. Вълчев помни и първата си двойка. Тя е била по биология.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар