ФИФА призна за нарушаване на човешките права на строители – Световен футбол

Спорт

Президентът на Световната федерация по футбол (ФИФА) Джани Инфантино е признал, че са нарушавани човешките права на работници при строителството на стадиона „Санкт Петербург“, твърди вестник „Гардиън“.

Повод за разследването е станал материал на норвежкото списание Жосимар за условията, в които живеят строителите на Арената, които са от КНДР. След като се запознали с информацията, президентите на Футболните федерации на Швеция, Дания, Норвегия и Исландия са отправили запитвания по този въпрос към ФИФА.

Отговорът на Инфантино обаче е за вестник Гардиън, в който се признава, че действително граждани на КНДР са работили при лоши условия на стадиона.

„ФИФА е наясно с ужасните условия, при които гражданите на Северна Корея се наемат на работа в различните страни. Специална комисия, изпратена от нас през ноември 2016-а година, събра достатъчно доказателства за това, че такива хора действително са работили в Санкт Петербург. След това ние обсъдихме ситуацията с главния инвеститор. Също така беше установено погазване на нормите, касаещи безопасността на работниците и забавянето на заплатите им.

„Имаме предвид огромното количество проблемни случаи пир изграждането на стадиона в Санкт Петербург в сравнение с другите строежи за Мондиал 2018, както и няколко нещастни случая със смъртни случаи. ФИФА и Организационният комитет на Мондиал 2018 поискаха от главния инвеститор да вземе незабавно необходимите мерки, допълва Инфантино.

Източник: sportal.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар