Цакат ни с много малки ракии за европредседателството – България

Главните новини

Наполовина ще намалеят грамажите на питиетата за българското председателство на Съвета на ЕС. Поне що се отнася до коктейлите, които ще даваме за събитията, съпътстващи дейностите през въпросните 6 месеца. Така малката ракия, която традиционно у нас е 50 грама, за българското председателство ще намалее наполовина и вече ще бъде 25. Това става ясно от обявената обществена поръчка за кетъринг на членовете на делегациите по време на мащабното събитие, на което страната ни ще е домакин в първата половина на следващата година БГНЕС.

С новия стандарт за количеството високоалкохолни напитки, България се приближава до страните от Западна Европа. Така ще се откажем и от стандарта „Балкантурист”, според който малката ракия е 50 гр.

1,4 млн. лв. с ДДС ще бъде бюджетът за осигуряването на кетъринг за председателството на ЕС. В тази сума влиза по две кафе паузи на ден за участниците във форумите в НДК, обеди на блок маси и работни обеди, коктейл по откриването, който ще се проведе в Народния театър „Иван Вазов” и официални вечери за ръководителите на делегациите, които ще се провеждат в зала „Джон Атанасов” в „София Тех Парк“. В сумата влиза, както доставката и обработката на храната и напитките, така и сервизното обслужване, а също и цветна декорация на ангажираните с мероприятията и събитията помещения.

Обществената поръчка за кетъринг е с две обособени позиции. От Техническата спецификация се разбира, че по обособена позиция №1 „Кафе-паузи, обеди на блок-маси и работни обеди в НДК” се планира изхранването на общо 23 790 души. Това включва – по две кафе-паузи и един обяд на блок-маса на ден – за между 40 и 1000 души, както и работни обеди – за между 14 и 70 души. Доставчикът трябва да осигури кафе еспресо, както и шварц кафе, безкофеиново кафе, чай, бутилирана минерална вода, домашно приготвени сладки, мъфини и соленки, сметана, захар – кафява и бяла, два вида 100% натурални сокове. За обедите на блок-маси, трябва да има 5 вида салати, поне 2 вида супа, едната от които да е без месо, 5 вида ястия (пилешко, риба, свинско, телешко), едно от които да е без месо, поне 2 вида паста, една от които да е без месо, поне 3 вида гарнитури. Хлябът също трябва да е 3 вида прясно изпечен – бял, черен и пълнозърнест. За работните обеди е предвидено и вино – като 1/3 трябва да е бяло и 2/3 червено, в бутилки от 185 гр., както и минерална вода в стъклени бутилки. 902 917 лв. без ДДС е допустимата максимална цена по тази обособена позиция.

По обособена позиция №2 „Официален коктейл и официални вечери за ръководителите на делегации” бюджетът е значително по-скромен, но и количеството храна и напитки е значително по-малко – 263 500 лв. без ДДС. Срещу тази сума ще трябва да се осигури коктейл по случай откриването на българското председателство на Съвета на ЕС, който ще е за около 720 участника и ще се проведе в Народния театър „Иван Вазов”. За него е предвидено бяло и червено вино, както и шампанско. Осем вида студени хапки – със сирена, филе от месо, риба, скариди и зеленчуци, шест вида топли хапки, както и шест вида десерти.

За официалните вечери за ръководителите на делегации на страните-членки на ЕС, които ще се провеждат в „София Тех Парк“, е предвидено четиристепенно меню. Във всяка официална вечеря се очаква да взимат участие между 130 и 350 души, а прогнозният брой на участниците в официалните вечери за целия шестмесечен период на председателството се очаква да бъде 2630 души. Менюто трябва да включва – салата, топло или студено предястие, като трябва да е предвидено и безмесно, основното ястие да е от телешко или агнешко, като трябва да е предвидено и безмесно. Специални изисквания има към десерта – той не трябва да има алкохол, както и да не се топи и „да се яде лесно”.

От документацията се разбира, че според практиката на председателствата на Европейския съюз, български производители на минерална вода, безалкохолни напитки, вина, бира и хранителни продукти, могат да предоставят своя продукция под формата на спонсорство. В такъв случай, фирмата, която осигурява кетъринга, следва да постави табелка, на която да е налична информация на български и на английски език за вида на продукта и на съответния производител.

Извън кафе-паузите, обедите на блок-маси, работните обеди, официалните вечери на ръководителите на делегации и коктейла по откриването на председателство, останалите разходи на представителите на европейските институции, страните-членки и други, свързани с изхранването им, докато са в България, ще са за тяхна сметка. В настоящата документация няма информация за кетъринга, който държавата ще осигури за събитията от председателството, които ще се провеждат в резиденция „Бояна”. Това е така, защото разходите за там се осигуряват от Администрацията на Министерския съвет.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

Вашият коментар