Цветанов се мазни на Янките: Решението за новите изтребители ще e политическо

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Решението за новите изтребители за българските ВВС ще бъде политическо и ще бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства.

Това е уверил председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност на САЩ Фиона Хил.

„Срещата се проведе в Белия дом и продължи с повече от час над първоначално предвиденото време. По време на разговора обсъдихме широк кръг от въпроси на регионалната сигурност. С Фиона Хил се обединихме около мненето, че евроатлантическата перспектива пред страните от Западните Балкани е от ключово значение за ограничаване на влиянието на трети страни в региона. Пред нея представих и резултатите от приключилото Българско председателство на Съвета на ЕС, чийто основен приоритет бе именно европейското бъдеще на страните от Западните Балкани“, написа Цветан Цветанов във Фейсбук.

 

„Със старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност Фиона Хил коментирахме и предстоящите през месец май догодина европейски избори. Посочих, че важно условие за бъдещето на трансатлантическите отношения е затвърждаването на статута на системните партии в Европарламента и недопускането на популистките партии да имат предимство при определяне на политическия дневен ред в Европа през следващите 5 години.

 

По време на разговора ни бе подчертана голямата важност за сигурността на България и на диверсификацията на енергийните доставки за страната. В тази връзка отбелязах значимостта на осъществяването на газовия хъб „Балкан“, но също така и интерконекторната връзка за втечнен газ с Гърция.

 

Информирах колегата от САЩ, че в момента България е в заключителния етап за избор на нови изтребители за авиацията, като решението ще бъде политическо и ще бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства.

Двамата с Фиона Хил изразихме безпокойство от ескалацията на напрежението в Азовско море и Керченския пролив, като се обединихме около необходимостта от деескалация на конфликта.

 

В края на срещата двамата се договорихме взаимният обмен на мнения да продължи и в бъдеще.

Бе посочено, че прекрасна възможност за подобен обмен на мнения би била бъдеща среща между министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Съединените щати Доналд Тръмп в началото на 2019 г“, завършва Цветанов.

Frognews

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар