Цяла Америка говори за българската мед. сестра Петранка Стоева, която пристигна в страната преди 23 години, но

Без категория

Петранка Стоева, която трябваше да напусне САЩ на 2 февруари, след като имиграционните служби са й изпратили депортационно писмо, може да остане тук още година, съобщава BG VOICE.

Случаят на Стоева грабна общественото внимание, тъй като адвокатът й Кейт Чалтайн пусна петиция за събиране на подписи в нейна защита миналата година.

Петицията беше разпространена в интернет и социалните мрежи и е активна и в момента с малки промени в текста. Към събраните до момента 4,771 подписи се събират още, тъй като отсрочката на Петранка не означава, че тя може да остане в Щатите за постоянно.

В първоначалната петицията се посочваше, че българката няма криминално минало, редовно е плащала данъците си без да закъснява и че с работата си на медицинска сестра е станала крайно необходима на хората в Ню Йорк.

Стоева работи в травмацентъра „Белвю“ (Bellevue Trauma Center) – болница, която е специализирана да се грижи за държавни глави, пострадали в Ню Йорк, включително и президента на САЩ, както и за полицаи и туристи.

Петицията на адвокат Чалтайн имаше за цел имиграционтият съдия да даде временен престой на медицинската сестра, в който тя да успее да узакони пребиваването си в САЩ, тъй като работодателите й са я спонсорирали. Заедно с петицията на адвокатката на Петранка колегите й от болницата също стартираха своя петиция.

„Депортацията на толкова опитна и грижеща се медицинска сестра ще е съществена загуба за нашия зле обслужен здравен сектор и незабавна заплаха за здравето на пациентите“, написаха те.

Доказателство за значимостта на работата на Петранка са например дългите часове на грижи за пациенти пострадали от урагана „Санди“. Петранка идва в Щатите на 23 годени.

Пристига тук с туристическа виза. Кандидатствала е за убежище, но молбата й е отхвърлена и тя решава да остане тук без документи.

„Никога не съм искала да бъда нелегално тук, винаги съм искала да имам социален номер и всичко останало, винаги съм плащала данъци“, казва сънародничката ни пред телевизионния канал NY1.

Тя има дъщеря, американски гражданин, която скоро се е дипломирала от гимназията и в момента също учи за медицинска сестра. Петранка отглежда дъщеря си сама и е успяла да завърши училище за медицински сестри. Започва работа в спешното отделение на болницата „Белвю“ преди осем години.

Тогава имиграционните са й дали разрешение да остане тук при условие, че се регистрира всяка година.

С идването на администрацията на президента Тръмп обаче, имиграционните отказват да продължат престоя й с така наречения Order of Supervision, решават, че тя няма право да остане тук и трябва да напусне до 2 февруари.

Въпреки че работодателите на българката я ценят много, те е трябвало да я уволнят през февруари заради висящата депортация. Сега със временното разрешаване на случая, те са върнали Петранка на работа и продължават да настояват с молбата си до имиграционните тя да получи зелена карта.

Медицинските сестри традиционно получават Н1-В работна виза, която след 6 години може да доведе до зелена карта със спонсориране от работодателя.

Според канал NY1 Петранка получава сегашната удължение на престоя си от една година и след намесата на конгресмен Питър Кинг от Ню Йорк, представляващ втори избирателен окръг.

В петицията в нейна полза в момента се настоява временният й престой да бъде удължен. Изглежда, че документът ще бъде изпратен чак до директора на имиграционните служби в Ню Йорк.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар