Членове на бюрото за подслушванията са прикривали нарушения, но са издигнати за нов мандат

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В навечерието на избор от парламента на нов състав на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства (НБКСРС) става известно, че трима от сегашните членове на бюрото са извършвали нарушения и въпреки това са издигнати от парламентарните партии за нов петгодишен мандат.

Фактите изнася в свое проучване в. „Капитал“ в новия си брой: членовете на бюрото Огнян Стоичков /посочен от „Атака“/, Огнян Атанасов /ГЕРБ/ и Илия Ганев /БСП/ са гласували да се изпрати лъжливо уведомление до гражданин, че той не е бил подслушван незаконно.

Това става още през март т.г., но придобива публичност, едва след като Хасковският окръжен съд обявява мотивите си към присъда по дело за наркотрафик. От мотивите се вижда, че съдът изрично изключва доказателствата, придобити от СРС, защото са незаконно събрани, и обстойно се мотивира за това.

Нарушенията обаче са открити по-рано при проверката, извършена от бюрото, като специално в Хасковския окръжен съд е проверявал председателят на НБКСРС Бойко Рашков. Те се състоят в това, че и искането за прилагане на СРС спрямо въпросния гражданин, и разрешението, са изпълнени от органи, който нямат тези правомощия. В конкретния случай, тъй като вече е било образувано досъдебно производство, заявителят да се приложат СРС трябва да е прокурор, а искането е дошло от ДАНС. А разрешението е трябвало да бъде дадено от Хасковския окръжен съд, но е получено от Софийски градски съд и това става по времето на Владимира Янева, което беше белязано от многобройни случаи на разрешения за подслушване по немотивирани искания.

Бойко Рашков: Аз залагам името си заради решение, срещу което съм гласувал против, а те не носят никаква отговорност

Нарушенията са били известни на членовете на бюрото от проверката на Рашков и въпреки това до гражданина е изпратено лъжливо уведомление. Това става ясно от отговора на Рашков на въпросите на „Капитал“: Атанасов, Стоичков и Ганев са гласували против да се съобщи на гражданина, че по неговия случай има нарушение на закона, и мотивите им не са известни, тъй като заседанията са закрити. Единствен с обратното мнение е председателят на бюрото Бойко Рашков, който лично е и констатирал нарушенията, но, оставайки в малцинство, е длъжен да подпише решението според процедурата за вземане на решения.

Сегашното състояние на Бюрото за контрол на СРС позволява да се прикриват закононарушения

„Бюрото е колективен орган и аз като председател и представляващ институцията съм длъжен да подпиша такова уведомително писмо, т.е. аз съм заложил и името си – подписал съм се под това уведомление, което не отговаря на моята воля. Те обаче не носят никаква отговорност. Ето това позволява сегашното състояние на този колективен орган при явни нарушения на закона“, заявява Рашков.

Случаят заслужава вниманието на парламента, тъй като той е работодателят на Бюрото за контрол на СРС и парламентарните партии избират състава му. Посочените трима сегашни членове са издигнати отново от същите партии. Предлагайки същите хора за новия петгодишен мандат, плюс още двама, които не са юристи, парламентът гарантира продължаване на статуквото, в което вместо контрол на СРС Бюрото се превръща в параван на нарушенията, коментира „Капитал“.

fakti.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар