Чудати очички разведриха София (СНИМКИ) – Любопитно

Главните новини

Български уличен артист предизвика фурор в социалните мрежи. Той сложи пластмасови очички на счупени или повредени предмети от градската среда и накара стотици хора да се усмихнат.

Уличното изкуство се нарича „айбомбинг“ – поставяне на пластмасови очи върху предмети по улиците на града. Идеята е на двама датчани, но последователят им у нас – Ваню Кръстев, предизвика световното внимание с оригиналните си хрумвания. 

Целта е сивата градска среда да се „оживи“ с чудати същества, които сякаш ни гледат.

На най-голям успех се радват снимките на грозни, повредени предмети, които „гледат“ с усмивка.

Чудати очички разведриха София (СНИМКИ)БТВ

bTV представи Ваню още преди година и половина. Днес той не излиза без „очички“ в раницата си. И все още се изненадва от творбите си.

Чудати очички разведриха София (СНИМКИ)БТВ

„По някой път са усмихнати, друг път са ядосани, могат да бъдат учудени. Формите са свързани с някакъв вид разрушение на стени, предмети, плочки, счупени ъгли. Всичко това са някакви язви в градската среда и по някой път с тези очички аз успявам да ги превръщам вече не в язви, а във вид шега, настроение, форма и малко по малко, може би, променям елементи от града, в който живея”, споделя той.

Чудати очички разведриха София (СНИМКИ)БТВ

Всяко място и всеки предмет от градската среда са подходящи за айбомбинг.

Ваню коментира, че просто вижда подходящ обект за слагане на очите. “ Просто ги виждам, имам специално сетиво за това, въпрос на асоциативно мислене, въображение, фантазия. Аз се учудвам, че хората не ги виждат. Това ми е странно”.

Чудати очички разведриха София (СНИМКИ)БТВ

Не само счупените или ръждясали предмети по улиците могат да оживеят.  Малкият син на Ваню прави айбомбинг на нещата, които са в кухнята, в хола. 

И още един пример за улично изкуство – двойка фотографи от Монреал превръщат дупките по пътищата в сцени за креативна фотография.

 

Чудати очички разведриха София (СНИМКИ)БТВ

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар