Шефът на военната комисия: Бежанците са малко, но не трябва да се отпускаме

Главните новини

Министерство на отбраната

Обстановката по границите на България към момента е спокойна, бежанският натиск е минимален. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов. Въпреки това обаче той предупреди, че това в никакъв случай не означава, че трябва да се успокояваме. „Няма конкретна заплата от бежанска вълна. Обстановката е спокойна. Което се дължи и на добрите взаимоотношения с нашите съседи, по-специално с Турция. Това обаче съвсем не трябва ни успокоява, защото в един момент тя може да стане и сериозна“, обясни той, цитиран от БГНЕС. Повод допълни, че затова задачата на Военна информация е да я следи развитието на обстановката и ако е необходимо, своевременно да се вземат решения.

Военната комисия изслуша днес директора на Служба „Военна информация” към Министерство на отбраната относно актуалните тенденции в развитието на военнополитическата обстановка в региона на Югоизточна Европа и отражението им върху сигурността и отбраната на страната. „Изключително динамична обстановка, изключително сложна, разместване на пластове, поява на нови играчи на сцената и разбира се и нови съюзи, нови взаимоотношения”, посочи Попов след края на заседанието.

Председателят на военната комисия каза, че са направили анализ на обстановката в региона, но и в малко по-широк аспект. „Основните рискове са свързани с нестабилността. Тоест, възможна е динамична промяна на обстановката. Процесите вече не са така лесно контролируеми. Възможно е да се появят индивидуални играчи”, предупреди Попов.

На заседанието е бил разгледан и случая във Великобритания с терористичния акт в Манчестър. Според Попов срещата е проведена съвсем навреме. „Искам дълбоко да подчертая, че когато се вземат решения за бъдещето развитие на нашите отбранителни способности, наистина трябва да имаме много вярна оценка за ситуацията и за перспективите, която ще послужи като основа за разработване на национален план и разбира се на предвидения преглед за развитие на Въоръжените сили през 2018 г.”, каза Попов.

В отговор на въпрос за очакванията му за България от срещата на върна на НАТО, председателят на парламентарната комисия заяви, че очаква и президентът, и министърът на външните работи, и на отбрана да потвърдят позицията, която имаме за това, че сме наистина член на един отбранителен съюз, който има своите ангажименти, да се потвърди, че ще развиваме нашите способности, ще достигнем 2% от БВП за отбрана и че ние ще бъдем не само потребител, но и страна, която може да допринася за международната сигурност.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар