ШОК! Властта опитва със сетни сили да спаси една от най-големите застрахователни компании у нас, която е заплашена от фалит

България

Властта опитва със сетни сили да спаси една от най-големите застрахователни компании у нас, която е заплашена от фалит.

Още през лятото Комисията за финансов надзор (КФН) е отправила абсолютно основателно искане за отнемане на лиценза, но вместо управлението да реши проблема, премахна заместник-председателката на КФН – Ралица Агайн.

Явно властта се уплаши, че може да настъпи дори по-голяма криза от фалита на КТБ и впрегна всички сили, за да спаси въпросния застраховател.

Председателят на финансовата комисия в парламента МенТа Стоянова предложи максималното обезщетение за жертва на пътя да стане 20 000 лева (5 пъти по-малко от средното сегашно) или гражданската отговорност отново да скочи. Напомняме, че през тази година тя вече скочи шоково – увеличението бе над 100 лева.

Сега от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) предлагат тя да стане над 800 лева, ако не бъде въведен исканият таван на обезщетенията.

В качеството си на народен представител МенТа Стоянова направи предложение промени в Кодекса за застраховането, касаещи реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка Гражданска отговорност.

Шефката на бюджетната комисия иска в кодекса да се запише, че съпрузите, децата и родителите могат получават 20 000 лева еднократно обезщетение за претърпени неимуществени вреди за смъртта на свой близък.

Такава сума се предвижда и за човек, който живее на семейни начала с починалия, за осиновители и осиновени деца.

Братът и сестрата може да получат 15 000 лева, а 5000 лева по изключение други лица, които са създали емоционални отношения с починалия по време на настъпване на непозволеното увреждане, предлага още депутатката от ГЕРБ.

Предложението за таван идва след решение на Върховния касационен съд, с което беше разширен кръгът на роднини с право на обезщетение.

Заради това цената на Гражданската отговорност се вдигна с близо 40 процента през тази година.

Искането таванът на обезщетенията при смърт на роднина да бъде максимум 20 000 лв. пък МенТа прави тихомълком между първо и второ четене в НС. Скандалното в случая е, че самите застрахователни компании настояваха максималното обезщетение да бъде в размер на 40 000 лв.

Министър председателят Бойко Борисов обаче накара депутатите от ГЕРБ да не бързат с приемането на промените. Премиерът разпореди народните представители да не гласуват промените в Кодекса на застраховането, докато те не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Това е поредният случай, в който изпълнителната власт се опитва да диктува на законодателната, какво да се прави, което само по себе си е абсолютно недопустимо.

Въпреки че предложените промени бяха временно замразени от премиера кой ще повярва че е самостоятелна инициатива на МенТа Стоянова.

По всичко личи, че мерките са били отдавна планирани от властта.

19min

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар