Юсеин Болт връща медал заради допинг на съотборник

Главните новини

Юсейн Болт ще трябва да върне един от 9-те си златни олимпийски медали заради допинг. Такъв беше открит и в „Б“ пробата на съотборника му Неста Картър. Картър беше част от щафетата на Ямайка на 4 по 100 метра от Олимпиадата в Пекин през 2008 година.

Неговият допинг тест се оказа сред 454-те, проверени повторно от Световната антидопингова агенция заради съмнения. „А“ пробата даде положителен резултат за метилхексанамин през лятото. Неста Картър бяга на първи пост в Пекин, спечели заедно с Юсейн Болт, Асафа Пауъл и Майкъл Фрейтър. Тогава Ямайка записа и световен рекорд от 37,10 сек.

Втори останаха атлетите на Тринидад и Тобаго, които сега трябва да получат златните медали. Среброто отива за Япония, а бронзът за Бразилия. Така ще се развали прочутия „трипъл трипъл“ на Болт. Светкавицата спечели на три поредни олимпиади по три дисциплини – 100 метра, 200 метра и щафетата 4 по 100 метра.

Интересното е, че Картър беше част от още 4 златни щафети на Ямайка. Той е шампион от Олимпиадата в Лондон през 2012 година, има и три световни титли – 2011, 2013, 2015 г.

Източник: Sporta.bg

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

Вашият коментар