10 причини да се преместите в Канада след падането на визите

Развлечения

canadaАко Валония най-после склони на CETA, има голяма вероятност в скоро време да пътуваме без визи до покритата с кленове и секвои Канада. Отава изпрати писмени гаранции до София и Букурещ с уверението, че през 2017 г. ще пуска съвсем свободно българи и румънци.

Честито да ни е!

Сега когато никакви визи не възпират бъдещата българска експанзия в Северна Америка, можем да изпълним нашия патриотичен дълг – настъпи моментът да си върнем златото, дето ни го изнесоха канадските капиталисти! Да, знам, че никой не го е виждал това фантастично злато, но пък за сметка на това всеки е чувал за него.

Блянът на прехода да продадем червената Лада за билет до Канада, вече ще може да се осъществи изключително лесно. Достатъчно е просто да се юрнем вкупом, да поплакнем очички и да се тагнем от Ниагара във Фейсбук.

А ако вземе, че ни хареса – можем просто да останем да си поживеем там, в дървени къщички сред безкрайни езера и диви борови гори!

Ето ги и 10-те основни и доста мотивиращи причини, поради които да се преместите да живеете в Канада.

1) Канада е най-миролюбивата страна от нейния ранг

Канадците са щастливци. Вероятно затова не участват във войни с други страни, въпреки че Канада е член на НАТО, а въоръжените й сили са на много високо ниво.

Канадците представляват микс представители на различни раси, култури и религии. Повечето от тях имат своя живот в Канада, но и поддържат силни връзки със своите корени в Европа, Азия, Африка, Южна Америка и Австралия. Ако се наложи да се бият за честта на Канада – те със сигурност ще го направят, но мирът и приемствеността са възпитават у тях още от ранна детска възраст.

Канада насочва своето влияние основно върху мироопазващи мисии, а не върху инвазии, за разлика от много страни от нейния икономически ранг. Може да се каже, че Канада е най-миролюбивата велика сила в света. Представяте ли си колко хубаво би било, ако всички велики сили бяха такива?

2) Мултикултурното общество

В който и по-голям град в Канада да се настаните, със сигурност ще се почувствате така, сякаш се намирате едновременно в няколко различни страни.

Това културно разнообразие напомня за Балканите, но за разлика от нашия полуостров, културният микс в Канада не е само между Ориента и Европа, а има влияние и от Китай, Индия, Индонезия, Франция и Италия едновременно.

Официалните езици в Канада са два – английски и френски. Всяка провинция възприема един от двата езика като официален, но повечето местни жители владеят добре както френски, така и английски език.

Няма никакво съмнение, че канадците обичат разнообразието. Точно това отключва пред вас възможността за изключителна и доста патриотична бизнес стратегия: открийте ресторант ресторант в Монреал, кръстете го „Хан Българан“ и издигнете величествения трибагреник пред него.

Задължително включете в менюто му шкембе-чорба, туршия, кисело зеле и люта гроздова ракия! Ако пък вземе, че им хареса на канадците (то няма как да не им хареса всъщност), създайте цяла верига кръчми. Първо в съседния квартал, после в съседния град, след това в съседния щат… И така, докато окупираме цяла Канада, което да доведе до нейното анексиране и поставянето на паметник на цар Самуил във всяка канадска махала!

3) Има достатъчно място за всички

Канада е една от малкото силно проспериращи западни страни, която не е заплашена от пренаселване. Значителна част от населението е съсредоточена в и около големите градове като Торонто и Монреал. Остават още много огромни територии, които може да бъдат заселени в бъдеще.

Населението на Канада е едва 35 160 000 души, което е 2 пъти по-малко от това на Обединеното кралство. И всиките тези едва 35 милиона души живеят във втората по площ държава в света. Повечето от тях населяват провинциите Онтарио, Квебек, Британска Колумбия и Алберта. Едва 2 500 000 души заедно обитават Нунавут, Юкон, Северозападните територии, островите „Принц Едуард“, Нюфаундланд и Лабрадор, Нова Скотия и Ню Брънзуик.

В Онтарио – най-населеният щат в Канада – живеят 13 милиона души или повече от 1/3 от канадското население. За сведение, само населението на Ил дьо Франс (парижката агломерация) се състои от 12 милиона души. Толкова хора живеят и в Москва. А в най-населения град в Европа, Истанбул, живеят 14 милиона души – с милион повече от населението на на целия щат Онтарио.

Най-слабо населената територия на Канада е Нунавут. Площта й е повече от 2 милиона кв. км, а населението й не надвишава 37 000 души – два пъти по-малко е от това на Пазарджик.

4) Ще гледате хокей вместо футбол

Казват, че каквото е футболът за европейците, това е хокеят за канадците – макар че не всеки канадец играе хокей, така както почти всеки европеец е играл футбол с тайфата от махалата поне веднъж в живота си.

Неоспорим факт е обаче, че хокеят е националният спорт на Канада. И когато дават мачове по телевизията, можете да предположите какво правят повечето канадци в този момент.

Макар и Канада да е спокойна страна, а жителите й да са тихи и миролоюбиви хора, нищо не може да се сравни с настроението им след хокеен мач. Когато канадският отбор губи, по улиците на големите градове започват размирици. Когато печели – радостните „размирици“ са още по-големи.

5) Социалната система

Искате да станете майка или баща в Канада? Няма проблем! В Канада, също както и в България, може да си вземете едногодишен отпуск след раждане на дете, като ще получавате значителна част от заплатата си. Това всъщност е привилегия, която малко родители по света имат.

Разликата с България е, че ако детето е припознато от двама родители, те трябва да си поделят това време за майчинство и бащинство, като най-често майката остава да се грижи за детето вкъщи през първите 6 месеца след раждането, след което се връща на работа.

Бащата поема грижата за детето и не ходи на работа от шестия му месец до навършването на една годинка.

6) Ниските нива на насилие и престъпност

В сравнение с нивата на престъпност в по-голямата част от света, Канада е просто рай – тя е една от най-безопасните страни в глобален мащаб.

През 2010 г. в Канада са регистрирани 554 убийства. За сравнение, през същия период в САЩ са регистрирани 12 996 убийства. Това означава, че 5 на 100 000 души биват убити в САЩ, а в Канада едва 2 на 100 000.

7) Евтиното, но качествено образование

По данни от 2014-а година, Канада е седмата най-популярна дестинация за образование в света. Но защо млади хора от цял свят отиват в Канада с единствената цел да учат там? Високата толерантност и традиционното за канадците гостоприемство към представители на чужди култури са сред основните причини, които студентите от чужбина най-често посочват за избора на Канада за своята образователна дестинация.

Университетът „Мак Гил“, намиращ се в Монреал, е едно от най-престижните висши учебни заведения в света и попада в глобалния топ 30 на университетите. Сред най-добрите в света са Университетът в Торонто и Университетът в Британска Колумбия.

Чуждестранните студенти обаче трябва да заплащат доста високи такси, за да се обучават в Канада, докато за канадските студенти таксите са по-скоро символични, също както и за повечето специалности в България.

8) Отличното здравеопазване

Здравна система се финансира директно от данъците на гражданите и повечето услуги са на символични цени, особено в сравнение с тези в САЩ. Поради тази причина щатски граждани често прибягват до фиктивни бракове, за да може да се възползват от евтиното лечение.

Здравното осигуряване в различните провинции включва различни услуги. Общото межу тях е, че клиничното лечение е напълно безплатно. Очните прегледи и посещенията при стоматолог обаче се заплащат допълнително и не се покриват от базовата осигуровка.

За да посетите лекарски кабинет в Канада, понякога ще ви се наложи да чакате с часове, също както и в България. В общи линии, може да се обобщи, че здравето на нацията в Канада е в ръцете на нейните граждани, като отделяните за здраве средства се разпределят доста по-разумно, отколкото в България.

9) Мощната икономика е в хармония с дивата природа

Канада е една от страните с най-много диви кътчета, където човешки крак вероятно никога не е стъпвал. Страната е втората по площ държава в света след Русия, като държи дял от 7% от световното производство на енергия от възобновяеми източници.

Добре позната е със своите красиви пейзажи – огромни сладководни езера, реки, океани, обширни планини и полета. А по-голямата част от северните й територии, където не живее почти никой, са покрити с лед и сняг.

Освен че природата на Канада е изключително красива и разнообразна, тя е богата на полезни изкопаеми и природни горива, най-вече на злато, никел, диаманти и нефт. А това означава, че другите страни по света гледат на Канада като износител на тези суровини (да, знам, че изнесеното току-що е в противоречие с твърдението на едни националисти от една телевизия, която пък телевизия си има дори и партия, но това е самата истина).

И именно наличието на толкова много природни богатства е причината икономиката на Канада да е 10-ата в света.

10) Равноправието, толерантността и европейският дух са на висока почит

Канадското общество е едно от най-добре развитите по отношение на секуларизма. В него всеки може да се води от своите вярвания и желания, всеки може да бъде щастлив по своему, като е налична изключително добре утвърдена етническа, културна, религиозна и сексуална толерантност.

В кандаското правителство на Джъстин Трюдо броят на мъжете и жените е равен. Някои министри са не само чужденци по призход, а и чужденци по рождение.

Еднополовите бракове са легални в цяла Канада от 2005 г. – цяло десетилетие преди САЩ (и кой знае още колко десетилетия преди България).

При всички положения Канада е много по-близка до Европа, отколкото до САЩ, при това в почти всяко едно отношение. Това си личи и на пръв поглед – както от начина на обличане на канадците, така и от архитектурата на сградите в големите градове, от многото театри и кафената.

Източник: webcafe

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар