14-годишна бременна пловдивчанка лепна сифилис, лекуват я в Кожния диспансер

България, Здраве, Пловдив

Бременна тийнейджърка е сред пациентите, които се лекуват в Кожния диспансер в Пловдив.

14-годишното момиче е заразено със сифилис, потвърди шефът на лечебното заведение д-р Боян Костов.

Бъдещата майка е от ромски произход.

За щастие няма опасност за живота на момичето, както и за плода.

Това не е най-младият пациент с такава диагноза в Кожния диспансер, само преди месец там бе настанен и осмокласник, който също беше пипнал болестта. Повечето от пациентите тази година е лечебното заведение са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.

През последните две години случаите на заболяването от сифилис под тепетата са се увеличили. Според медиците това се дължи на увеличаването на рисковите сексуални контакти и липсата на контрол.

Хората могат да се заразят от сифилис по кръвен или по полов път. Наркозависимите, които ползват една и съща спринцовка, са силно застрашени от заразяване.

При бременност пък инфекцията се предава на плода. Бактерията, която причинява заразяването, не е устойчива на външни фактори и заради това човек не може да се зарази в обществени тоалетни, басейни, прибори за хранене или дръжки на врати.

Припомняме, че преди по-малко от месец съобщихме за четирима пловдивчани, диагностицирани с ХИВ по време на скринингова акция за безплатно и анонимно тестване за сексуално преносими инфекции. В кампанията са се включили 155 граждани на Пловдив. Новодиагностицирани с ХИВ са 56-годишна жена и мъже на 26, 52 и 39 години. Двама от пациентите над 50 години никога не са се тествали, а други двама са си правили тест за ХИВ преди повече от 2 години.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар