184-ти път Октоберфест! Бира се лее в Мюнхен от днес (СНИМКИ/ВИДЕО) – Любопитно

Главните новини

Прочутият празник на бирата „Октоберфест“ започна в Мюнхен за 184-ти път. Точно на обед кметът на баварската столица Дитер Райтер заби канелката на първото буре със специален чук, давайки начало на празненствата. Премиерът на Бавария Хорст Зеехофер традиционно получи първата халба бира.

Забележително е, че Райтер отвори бурето със само два удара на чука. Броят на ударите всяка година е тема за оживени обсъждания на Октоберфест. Най-добрият резултат е два удара – с колкото бившия кмет Кристиан Уде години наред успяваше да се справи със задачата, а най-лошият – на Томас Вимер, който през далечната 1950 г. имаше нужда от цели 19 удара, предаде бТВ.

Часове преди откриването пред главния вход на фестивала се изви дълга опашка. Сгрявайки се с кафе и други топли напитки, най-преданите почитатели на бирата още през нощта се появиха в района „Терезиенвийзе“, където са павилионите на пивоварните.

184-ти път Октоберфест! Бира се лее в Мюнхен от днес (СНИМКИ/ВИДЕО)Oktoberfest 2017

Мнозина от тях, включително чужденци, дойдоха в баварски носии – жените в пъстри рокли с престилки, мъжете – в кожени панталони.

Тази година Октоберфест минава при засилени мерки за сигурност – на Терезиенвийзе е забранено да се внасят големи сакове и раници, контролът на входовете е засилен. Редът се осигурява от около 650 полицаи – с 200 повече от миналата година.

184-ти път Октоберфест! Бира се лее в Мюнхен от днес (СНИМКИ/ВИДЕО)Oktoberfest 2017

Допълнителните мерки за сигурност се отразиха и на цените, включително на бирата

Октоберфест се провежда от 1810 г., когато се организира за първи път по случай баварска кралска сватба. Той се счита за най-големият фестивал на бирата в света. Бил е отменян едва 22 пъти заради войни, холера или хиперинфлацията от 20-те години на миналия век.

Октоберфест е и значителен източник на доходи, като всяка година гостите харчат над 1 млрд. евро за бира, храна и сувенири, хотели и таксита.

Броят на посетителите обикновено надминава 6 млн. души, като рекордът е поставен през 1985 г. – 7,1 милиона, допълва ДПА.

Заради лошото време и страха от терористични атаки миналата година те бяха само 5,6 милиона. Въпреки това посетителите са изпили 6,6 млн. литра бира, изяли са 367 хил. печени пилета, 116 вола и 58 телета, наред с 28 т печени бадеми.

Октоберфест осигурява работа за около 8000 постоянни служители и 5000 нещатни сътрудници.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар