19 се борят за „Златната палма“ – Култура

Главните новини

Международното жури на 70-тия филмовия фестивал в Кан, начело с известния испански режисьор Педро Алмодовар, ще обяви тази вечер носителя на „Златна палма“ – най-престижната награда на фестивала на световното кино. Резултатите ще бъдат обявени тържество в двореца на крайбрежния булевард „Кроазет“. В големия конкурс тази година се състезават 19 филма, предаде БГНЕС.

Сред фаворитите са сочени най-новият филм на култовия руски режисьор Андрей Звягинцев „Нелюбов“, британският „Ти никога не беше тук“ на Лин Рамзи, „Кротката“ на украинеца Сергей Лозница. Така или иначе ясен фаворит няма и експертите посочат, че тазгодишният фестивал е преминал без гръмки слова и хвалби. Освен това оконателното решение е в ръцете на Алмодовар, който вече е показвал, че воден от собствената си логика, е способен да стъпче всички прогнози.

Наблюдателите предричат сериозен успех и на американеца Тод Хейнс с неговия „Покосени от чудо”, „Площад“ на шведа Рубен Остлунд и „120 удара в минута“ на Робин Кампило, който снощи вече получи наградата на Международната федерация на кинокритиците (FIPRESCI). 11-дневната програма приключи снощи с представянето на „Ти никога не беше тук“ на Лин Рамзи.

Днес, през целия ден в залите на двореца на „Кроазет“ ще бъдат повторени основните конкуриращи се филми. Журито на конкурса ще отпочине в една от вилите в околностите на Кан, където ще вземе решение за победителите на фестивала.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар