2000 сензора за близост осигуряват навигация на летище Гетуик

Технологии

2000 сензора за близост са били инсталирани на летище Гетуик във Великобритания, за да помагат за ориентацията и навигацията на закрито на пътниците. Проектът е част от инвестиционната програма на стойност £2.5, която ще преобрази летището край Лондон. 

Въпросните сензори за близост, т.нар. Bluetooth beacons, каквито използва и българската разработка за градския транспорт TICKEY, решават проблема с твърде слабия или липсата на GPS сигнал в закрити пространства, каквото е летището. 

Сензорите за близост ще са разпръснати из двата терминала на Гетуик и ще позволяват на пътниците да се ориентират, прехвърляйки информация към смартфоните им. 

Ще има дори възможност за навигация с добавена реалност, при която виртуални стрелки ще насочват пътниците към гейта им (на изображението по-горе).

Има обещание, че лични данни няма да се събират, но обща информация – да. Тя ще помогне на летището да разбере в кои зони има по-сериозни струпвания на хора, да управлява по-лесно потока пътници и да намали опашките.

Звучи чудесно – да се надяваме, че повече летища ще възприемат подобен вид навигация на закрито.

Източник: nixanbal.com

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар