НЕ Е ВИЦ: Борисов се чудел и се маел с какво били по – добри БСП от него…

Бойко Борисов

„Не се управлява лесно в този див популизъм, който обхвана и света, пък и България„, каза Борисов пред Първия икономически форум в Пловдив.

Той отчете кои сфери са получили допълнително финансиране от бюджета и запита по адрес на опозицията: „С кое сме вредни? С кое са били по-добри?“

„10% плосък данък, 20% ДДС. Това ще остане докато сме на власт. 6% безработица – вие знаете в коя сфера са главно, липсата на работни места.

Има част от населението, на която не им се работи. Търсят се и шофьори, сервитьори – не само квалифицирани хора. 25% външен дълг – в тройката на Европа, почти колкото Люксембург.

Мисля, че и в това отношение България е за пример и то при стабилен фискален резерв, бюджетен излишък“, каза Борисов.

Умишлено дължим бюджетен излишък, за да можем да сваляме дълга. До края на годината ще го направим 24-25% максимум, което дава съответните перспективи за влизане в чакалнята на еврозоната, поясни премиерът.

Премиерът се позова на високия рейтинг за страната ни, даден от световните кредитни агенции и стабилна перспектива. Не ви ли е странно – дойде ли БСП на власт, фондовете спират. За разлика от други държави в европейския бюджет България и Гърция имат повече пари от предишния програмен период, каза той.

За 3-те месеца служебно правителство – 120 млн. лева по-малко в бюджета приходи от двете агенции (Митниците и НАП – б.р.). Сега ги наваксваме, обясни Борисов.

Ако трябва да мерим политиците, то е с това – колко БВП могат да организират на глава от своите държави и колко след това се преразпределя на глава от населението. Икономиката и в България се промени, каза Борисов и даде пример, че износът ни е с над 5,7-6% повече и то в иновативните технологии, машиностроене. „Не само в сферата на услугите, а и в IT технологиите и в реалното производство – завод със завод. Като карате от „Цариградско шосе“ и влизате в Пловдив – АМ „Тракия“ отесня. Хиляди работни места, за които не ни стигат работници“, каза Борисов.

По думите му, 30% са вакантните места в КАТ – откакто са въведени камерите и таблетите, няма желаещи да станат катаджии. 20% са вакантните места за митничари. 30% е недокомплектът за военнослужещи. Така че борбата с корупцията… не довърши думите си Борисов.

Относно възможността за диверсификация на газовите доставки Борисов обясни, че другата седмица ще бъде пуснат интерконектора с Турция. За интерконектора с Гърция сега се провеждат търговете за тръбите. Потвърждавайте, за да могат да слушат журналистите, призова участниците във форума премиерът Бойко Борисов.

Имаме договорка 1 млрд. кубика азерски газ. Нашите любими енергийни журналисти скромно не попитаха как ще се пренесат 1-2 млрд. кубика – в джобове, в чанти… През това време ние се стегнахме, направихме си газопроводите, ще видим изборите в Турция, ще има ново ръководство и ще си прекарваме газта. Вече имаме магистрала да си я прекараме до Пловдив, каза Борисов.

По думите му – Български, Южен поток – това няма значение. Има значение как ще го прекараш. Ще се научат и другите да не говорят празни приказки, каза премиерът.

Какво правим по инфраструктурата – това пряко касае и Гърция. Това, което нашият мислител – българският Конфуций каза: „България не беше егоист. Сложихме тема (на европредседателството ни – б.р.), която еднакво е важна и за Гърция, и за Румъния и за държавите от Западните Балкани.

И с хибридното еврофинансиране на трите големи банки – Световната банка, ЕВропейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) – опитайте да си представите, ако от Пловдив тръгнеш по Струма се стига до пристанището Солун за часове. Представете си Коридор №8: София – Скопие – Тирана – роро терминалите за Италия. Ако карате по Коридор №10: Истанбул – Пловдив – София – Белград – нагоре – Любляна, Виена или вдясно за Будапеща, Братислава. – жп линия, магистрала, дигитална инфраструктура, изброи Борисов.

Какво бизнесът повече би желал, запита реторично премиерът. Прекрасни места за инвеститори, за цехове – да се развиват, да се разширяват производства, туризъм, природни ресурси и съответно – енергийната сфера. Преносът на ток, на газ и другите проекти, които имаме.

Борисов анонсира предстоящата среща на 4 юли в Солун – Румъния, Сърбия, Гърция и България, за да приемем от 5 юли форматът 16 плюс 1 с китайския премиер в София да поставим проекта за пристанищата и свързаността им с жп линии – Солун, Кавала, Александруполис, Бургас, Варна, Букурещ чрез Дунавската стратегия. Представете си го бизнеса какво е. Много усилия влагаме, много неща правим, заяви премиерът.

Винаги са казвали, че Балканите са барутен погреб. Този път е малко по-различно. Да ни се чуди човек, но България и Македония проявиха воля, Гърция и Македония проявиха воля, Хашим Тачи (президент на Косово – б.р.) и Вучич (президент на Сърбия – б.р.) си стискаха ръцете в София и все по-напред вървят във време, в което санкциите и митата се умножават, стана ясно от думите на Борисов.

За санкциите българският премиер даде пример с иранския футболен отбор, на които световноизвестна американска компания не е предоставила спортни обувки за Световното футболно първенство в Москва. „Бива, бива санкции, но това вече надминава елементарните граници. Светът се вкарва в ситуация, в която само много мъдри политици могат да го изведат“, каза Борисов и даде пример за дружбата между Бавария и Австрия, с промяната на Конституцията в Унгария, твърдата позиция на Италия по много европейски въпроси, които до скоро се считаха за даденост.

В началото на речта си премиерът даде пример с Делфийския форум, където се събирали воюващите пълководците да обсъдят делата. Той поздрави премиерите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев за постигнатото споразумение за името на Р Македония.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар