650 тона боеприпаси за износ блокирани край Бургас – България

Главните новини

Около 650 тона боеприпаси стоят блокирани от август в близост до Бургас. Те се съхраняват в складова база в кв. „Долно езерово“, а от фирмата производител „Емко“, успокояват, че се спазват всички мерки за безопасност, предаде OFFNews.

Част от стоката, предназначена за износ, е блокирана от Митница „Бургас“ още от 9 август, а друга – от 24 август, обясни управителят на „Емко“ Емилиан Гебрев. Той е категоричен, че няма отношение по транспортирането ѝ, защото тя е предадена със съответните протоколи на държавния посредник в сделката – „Кинтекс“.

Обяснението, че им е бил отнет временно лиценза за външно – търговска дейност, Гебрев не приема, защото в случая се касае за движение на стока у нас. Износът се осъществявал от „Кинтекс“, а не от „Емко“, казва той. 

„Стоката е във владение на държавния посредник и няма юридически обоснована причина да не бъде изнесена“, добавя Емилиан Гебрев. На 8 август обаче получават „странен документ“ от „Кинтекс“, с който ги уведомяват, че прекратяват договора. 

„Мотивите, те са просто смешни – че ние не сме успели, не сме имали възможността да предоставим стоката и не сме надежден партньор. А при положение, че тя е в техните ръце…“, посочва Гебрев. 

Той е категоричен, че това не е вярно, защото по конкретния договор, вече има извършена една доставка, има и други успешни такива в миналото. Гебрев подчертава, че те са определени като производител от страна на крайния клиент. 

Стоката е съставена от боеприпаси, една част от нея са били авиобомби, които са натоварени на кораб и са изнесени. Останалите боеприпаси се обезопасени, уверява Гебрев, съхранявали се в специализиран склад, който се охранява и се спазват всички мерки за сигурност. „Крайната й дестинация е традиционен български партньор“, каза още той, но предпочита да не споделя името на страната. 

Относно ситуацията с отнетия лиценз и заявката на държавата, че прекратява договорите си с „Емко“, Гебрев добавя, че от май месец са започнали опити за преразпределяне на оръжения пазар и съзира дори противоконституционна намеса на държавата.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар