Apple работи по чип за развитие на изкуствения интелект в устройствата си

Технологии

След като през 2011-а Apple положи основите на изкуствения интелект в устройствата си със Siri, сега компанията работи и по хардуерно решение, съобщава Bloomberg. Според източника екипът на Тим Кук разработва собствен чип, който ще отговаря за обработка на задачи, свързани с ИИ. 

Специализираният процесор ще бъде натоварен с различни отговорности, свързани с изкуствения интелект, което ще подобри начина, по който устройствата на Apple се справят с иначе изискващи човешки ум задачи. Такива са разпознаването на лица и разпознаването на реч.

Вътрешно чипът е наричан Apple Neural Engine и според източника той ще бъде от ключово значение за две от сферите на интерес за развитие на Apple – самоуправляващите се автомобили и добавената реалност

Процесорът обаче ще има приложение и при iPhone и iPad, където към него могат да бъдат прехвърлени задачи като разпознаване на лица, глас и предсказване на текст при писане. Това би могло да доведе до пестене на батерия.

Нещо повече – според източника Apple планира да даде достъп на разработчиците до този компонент, така че различни приложения от трети страни също да се възползват от силата му. 

Apple вече е създала прототипи на iPhone с новия чип за тестови цели, но не е сигурно дали той ще бъде готов още тази година.  

Източник: nixanbal.com

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар