АБСОЛЮТНО БЕЗЗАКОНИЕ! ГЕРБ лишават обикновения гражданин от правосъдие! Тайно вдигат до 90 пъти съдебните такси!

България, Парламент, Правосъдие
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Промушен без обсъждане законопроект АПК – Административнопроцесуалният кодекс, накърнява правата на гражданите”, алармира адвокат Александър Кашъмов.

Защитникът, който е майстор на печеленето на дела в Европейски съд за правата на човека, пояснява, че на 1 юни 2017 депутати от ГЕРБ са внесли в НС проект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Обществено обсъждане не е провеждано.

Текстът е бил скоростно изстрелян през 5 парламентарни комисии, които са разгледали документа в обем от 97 страници в късия период от 7-ми до 21-ви юни 2017.

На 22 юни вече е приет на първо четене в пленарно заседание, както и новия и не по-тънък, а също и много скандален ДОПК.

Смущаващо е бързането на управляващите да „промушат” своите предложения в къси срокове, неясно е закъде са се разбързали.

Припомняме, че на същата дата, 22 юни, на първо четене в НС мина и Поетапното понижение на прага за плащанията в брой – промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК), а идеята е таванът за кешови разплащания да падне от 10 хил. лв. в момента до 1000 лв. през 2019 г.
Предложението предизвика остри и нестихващи до днес спорове.

Ревизиите на АПК, набързо скалъпени и скоростно придвижени от ГЕРБ без обществено обсъждане, са още по-смущаващи и директно засягащи интересите и правата на гражданите. Ето част от тълкуването на норматива, направено от адвокат Кашъмов:

„Водещи в проекта за изменение на АПК са две линии – драстичното повишаване на таксите и разходите за административно правосъдие във вреда на жалбоподателите и митичното електронно правосъдие. Относно държавните такси се предлага „съвсем умерено увеличаване на размера”.

Имат предвид увеличаването на таксата по касационно обжалване и отмяна на влезли в сила решения за гражданите 18 пъти (т.е. от 5 лв. на 90 лв.), за НПО – 90 пъти (от 5 лв. на 450 лв.), а за търговските дружества – 9 пъти (от 50 лв. на 450 лв.).

При дела с интерес държавната такса става максимум 3400 лв. при интерес до 10 млн. лв. и максимум 9 000 лв. при интерес над 10 млн. лв..

Под благовидния предлог за въвеждане на електронно правосъдие, вносителите предлагат да се въведе уведомяване по електронна поща, където гражданите, които имат такава, да получават съобщения за решения, които засягат съдбата им.

В текста на проекта изрично се подчертава, че засегнатият ще се смята за получил съобщението „независимо дали същото е било прочетено от получателя”?!

Източник: 19MIN.BG

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар