Авера на Бойко – Ковачки гори италиански боклук, обгазява ни и печели по 100 евро на тон

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Как работят ТЕЦ-овете у нас, защо замърсяват околната среда? Защо ги затварят и как държавата им издейства разрешителни в услуга на бизнесмена Христо Ковачки. Четете в интервюто с експерта и лидер на „Зелените“ Владислав Панев.

 

 • Скандали, горене на чужд боклук у нас, затваряне, отваряне на ТЕЦ-ове, мръсен въздух. Каква е схемата на ТЕЦ-овете. Как работят и защо са проблем за околната среда?
 • ТЕЦ-овете, специално тези на въглища, са проблем в цяла Европа.

ЕК налага все по-високи стандарти за емисиите сериен двуокис, които се отделят от въглищните ТЕЦ-ове. Съответно инвестициите, които те трябва да направят, за да отговарят на изискванията, са изключително големи.

Може би само един от американските ТЕЦ-ове „Марица Изток“ в Стара Загора в момента отговаря на последните стандарти.

Някои от тях, специално Брикел, Марица Изток 2, категорично дори не смятат да инвестират в екология, и ако българското правителство не ползва непрекъснато дерогация, което е отлагане на въвеждането на новите стандарти, те трябва да бъдат затворени.

Тези, които замърсяват най-много околната среда, за тях мерките трябва да бъдат незабавни.

 • Появиха се информации, че се гори боклук от други страни в българските ТЕЦ-ове?
 • Това е една нова схема от последните месеци. Внос на италиански боклук, който се гори в ТЕЦ-овете на Ковачки.

Схемата е такава – взема италианския боклук, заради което италианците му плащат от 70 до 100 евро на тон.

 • А защо не си го горят в Италия, а в България?
 • Именно това е въпросът. Защото стандартите там се спазват и защото те нямат достатъчно добри инсенератори, които да отделят ниски емисии.
 • Къде се гори италианският боклук?
 • Досега се гореше в Перник и Гълъбово, които РИОСВ затвори временно, както и в Бобов дол и Сливен. И четирите ТЕЦ-а са на Ковачки.

Сметката е такава – той печели по 70 до 100 евро на тон от това, че внася италиански боклук и след това, от продажба на ток от ТЕЦ Брикел по 17.5 ст. на киловатчас, двойно по-скъпо от пазарната цена, защото е когенерация. Тоест, Ковачки печели двойно първо от това, че го внася, второ – от тока продаден на по-висока цена. Иронията е, че по-висока цена по света по принцип се плаща за екологичното производство, а в случая горенето на боклук без да имаш каквато и да е технология за това, е най-неекологичното. Тоест, НЕК в момента стимулира горенето на вносни боклуци.

 • Законно ли е това?
 • Очевидно администрацията го позволява. В Бобов дол получиха допълнение към комплексното разрешително, което да включва и горене на биомаса и боклук, което се обжалва от сдружение „За Земята“ и граждани. В Сливен също.

Следва въпрос към МОСВ дали ще даде промени в разрешителните и на другите ТЕЦ-ове на Ковачки. Има още 7-8 ТЕЦ-а – Враца, Русе, Перник, Бобов дол, Сливен, Бургас, Велико Търново, Плевен.

В Перник хората казват, че през нощта мирише на пластмаса и бакелит. След като свърши работното време на РИОСВ, в ТЕЦ-а си правят каквото си искат. И сега предизборно прокуратурата се активира и МОСВ, а РИОСВ затваря ТЕЦ-овете (б.а вече ги отвори).

 

 • ТЕЦ-овете са постоянно на загуба, а работят. Какво значи това?
 • На загуба са и цялата държавна енергетика на практика е пред фалит. Има милиарди дългове, защото няма достатъчно конкуренция и пазар.

Има едни монополисти на пазара, които продават или на по-високи от пазарните цени, или трупат загуби за държавните централи и по този начин НЕК излиза и от едното, и от другото на червено. Първо, защото купува ток от ТЕЦ-овете на Ковачки от ВЕИ-тата и от Американските централи по-скъпо, отколкото след това ги продава на потребителите.

И второ, защото държавните ТЕЦ-ове, които са свързани с НЕК и БЕХ, особено Марица Изток 2, продават значително под себестойност. И те нямат полезен ход.

Ако се оставят да продават на реални цени, цената на тока ще скочи и хората ще излязат на улицата, така че държавата трябва да осъществи нужните реформи. А отлагането води до това, че в бъдеще цените на тока ще се покачат по-рязко отколкото трябва или държавата ще поеме стойността и ще се увеличи държавният дълг и данъците ни.

 • Как става горенето на този боклук и как се отразява на околната среда и здравето на хората?
 • ТЕЦ-овете горят въглища и явно с горенето им се вкарва и боклукът. А това 100% се отразява на здравето на хората, и то не малко, защото отделящите се вещества са опасни. В Перник се шегуват, че виждат въздуха.

Не можем да си позволяваме в 21 век да се отнасяме така към чистотата на въздуха. Ако ние го позволяваме, при демографията в България не знам докъде ще доведе до това.

 • Какви са вариантите и какво може да се направи, за да се подобри качеството на въздуха.
 • Трябват инвестиции в по-екологични централи.
 • Кои са най-замърсяващите ТЕЦ-ове?
 • Десетина, основно на Ковачки. Той не е човек, който да инвестира, това му е бизнес поведението от 20 г. насам. По-скоро използва придобитите активи докато може.
 • Чия е отговорността да не работят ТЕЦ-овете по еконормите?
 • На екологичното министерство (б.а. министър Нено Димов) и изпълнителната власт, защото Ковачки скача, колкото му позволява властта. Той си е намерил вратички, защото администрацията си затваря очите. Изводът е, че корупцията е на най-високо ниво.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар